Negocierile la problema nistreană în impas

Reactualizat la:
Participanţii la negocierile pentru soluţionarea crizei transnistrene, începute ieri la Chişinău, vor lua o decizie în această după-amiază. Agenţia BASA-press citează participanţi la tratative, care afirmă că în prima zi de discuţii au fost atinse toate subiectele propuse.

Agenda discutiilor de la Tiraspol cuprinde o arie larga de teme, precum democratizarea si demilitarizarea regiunii transnistrene, situatia din zona de securitate, reluarea sedintelor Comisiei Unificate de Control si problema mentinerii armanentului rus pe teritoriul Moldovei în conditiile retragerii trupelor din regiune.

Ministrul moldovean al Reintegrarii, a declarat ca nu poate intra în detalii atâta timp cât nu s-a ajuns la o concluzie. El si-a exprimat însa speranta ca la Tiraspol va fi luata o decizie si chiar va fi semnat un set de documente. Reprezentantul Tiraspolului a afirmat doar ca discutiile de astazi se vor axa pe ”chestiuni tehnice care intereseaza un segment restrâns al populatiei”.

Ambasadorul cu misiuni speciale al Rusiei, a calificat atmosfera tratativelor drept tensionata si a deplâns nediscutarea planului sugerat de Moscova. El a adaugat ca, pentru moment, ”partile nu sunt pregatite pentru un dialog serios”.

Pe de alta parte, reprezentantul Uniunii Europene si-a exprimat satisfactia ca poate participa la discutii cu aceleasi drepturi ca si cei direct implicati si înca mai spera în concretizarea negocierilor. Aceasta este prima runda de negocieri pe problema transnistreana la care participa Statele Unite si Uniunea Europeana.

Rusii raman la Tiraspol

Fortele ruse de mentinere a pacii vor ramâne în regiunea separatista transnistreana pâna la adoptarea unei decizii politice de schimbare a statutului lor, a declarat ministrul rus al apararii, Serghei Ivanov.

Ministrul rus a adaugat ca tara sa nu insista sa detina dreptul exclusiv asupra misiunii de mentinere a pacii în regiune, la care pot concura si alte state.

Pe de alta parte, solicitarile anterioare ale Chisinaului de schimbare a formatului operatiunii nu au fost sustinute si nu vor fi luate în discutie la negocierile din Moldova pentru solutionarea problemei transnistrene, a spus oficialul rus.

Întrebat ce parere are despre declaratiile de ieri ale premierului Republicii Moldova, Vasile Tarlev, privind comertul cu armament din regiunea transnistreana catre Cecenia, Ivanov a declarat ca este raspunzator de bazele ruse din Republica Moldova, iar de acolo nu se vând arme.

În plus, a spus el, Transnistria dispune de propria sa armata, care ”asigura o paza buna depozitelor proprii de armament”.

Realitatea.tv