Nemţii vor un salariu minim la nivel de UE

De Dan Birta
11Comentarii
Vlad Sarca, Ioan Mintaș și Békési Csaba
Vlad Sarca, Ioan Mintaș și Békési Csaba
În prezent, salariul minim în Germania este de 9,19 Euro/oră, iar în România de 2,66 de Euro/oră.

Dinspre Germania vin tot mai des informaţii potrivit cărora nemţii ar dori introducerea unui salariu minim pe economie la nivel de Uniunea Europeană. În urmă cu două săptămâni, ministrul federal al justiţiei, Katarina Barley, pleda pentru introducerea unui salariu minim unitar în toată comunitatea europeană, în paralel cu majorarea salariului mimim din Germania. Nu mai departe de săptămâna trecută, ministrul federal al muncii, Hubertus Heil, a anunţat că are în vedere stabilirea unui salariu minim unitar în toată Uniunea Europeană, potrivit Deutsche Welle. Într-un interviu acordat ziarului New Osnabrück, acesta sublinia că Germania a beneficiat enorm în urma unificării economice a Europei, însă libera circulație a lucrătorilor este folosită în mod repetat pentru exploatarea oamenilor. Heil susţinea, potrivit financialintelligence.ro, că trebuie stabilite standarde sociale minime egale în statele membre. „Vom dezvolta cadrul legal pentru salariul minim și pentru sistemul de ajutor social”, a declarat Heil.

De fapt, ministrul federal al muncii sublinia că stabilirea salariului minim şi a sistemului de ajutor social vor fi puncte centrale ale președinției germane a Uniunii Europene, din a doua parte a anului viitor. „Coeziunea socială în Europa trebuie să fie consolidată, astfel încât UE să nu se descompună. În ultimii ani, decalajul dintre statele bogate și cele sărace din UE s-a lărgit. Aceasta amenință proiectul de integrare europeană”, este de părere Hubertus Heil.

La începutul lunii ianuarie 2019, salariul minim din Germania a crescut cu 0,35 de Euro/oră, ajungând la 9,19 Euro/oră. Pentru 2020 urmează ca salariul minim în Germania să crescă la 9,35 de Euro/oră.

Ce spun românii?

Salariul minim în România a crescut de la 1 ianuarie 2019 de la 1.900 de Lei/lună la 2.080 de Lei/lună şi la 2.350 de Lei/lună pentru persoanele cu studii superioare. La un număr mediu lunar de 167,333 de ore pe lună rezultă 12,43 Lei/oră la salariul de 2.080 de Lei şi 14,044 Lei/oră la un salariu de 2.350 de Lei pe lună. Transformat în Euro la cursul de la 1 ianuarie 2019 (4,664 de Lei pentru 1 Euro) asta ar însemna 2,66 de Euro/oră, respectiv 3 Euro/oră.

Părerile antreprenorilor şi patronilor români în ceea ce priveşte unificarea salariului minim pe economie la nivel de uE sunt împărţite. Vlad Sarca, un antreprenor român care are afaceri şi în Germania, este de părere că este prea mare diferenţa dintre productivitatea muncii unui german şi a unui român. „Sanşele sunt minime pentru un salariu minim unitar la nivel de UE. Multe ţări din UE nu pot susţine un astfel de salariu. România nu poate face faţă la o astfel de propunere şi nu este în interesul nostru să facem asta, pentru că vor apărea dezechilibre serioase în economie. Salariul minim neadaptat condiţiilor de piaţă este foarte dăunător pentru că pe piaţa muncii salariul se stabileşte în funcţie de cerere şi ofertă, iar impunerea unui salariu minim atât de mare sfidează acest principiu. Ar fi ca şi cum dintr-odată benzina ar costa 15 lei. Piaţa ar reacţiona prin faptul că s-ar consuma mai puţin combustibil şi ar fi puternic afectată”, este de părere Vlad Sarca.

Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) nu vede imposibilă introducerea unui salariu minim pe economie la nivel de UE. „Problema este că vor fi alte preţuri, la fel cu cele din UE, atât la servicii cât şi la alimente. În prima fază va fi un şoc, dar trecerea cred că se va face treptat, după ce România va intra cu drepturi depline în UE şi după trecerea la moneda euro. Cred că introducerea salariului minim unitar în UE va duce la stoparea migraţiei forţei de muncă”, a declarat Ioan Mintaş.

Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor nu vede aplicabilă a o astfel de propunere prea curând. „Dacă s-ar pune în practică o astfel de propunere ar pleca din România o serie de mulţinaţionale. În prima fază, propunerea este aplicabilă la nivelul zonei Euro”, crede şeful AJOFM Bihor.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor