Nemulţumiţi de studiul de impact

12Comentarii
ORADEA – Ecologiştii orădeni nu sunt mulţumiţi de Raportul la studiul de impact pentru proiectul de amenajare a malurilor Crişului Repede, pe tronsonul Pod Dacia – Pod Centru din Municipiul Oradea. Comentarii [.doc – 84KB]

Raportul va fi prezentat vineri în cadrul dezbaterii publice ce va avea loc cu începere de la ora 16:00 în Sala Mare a Primăriei, putând să participe şi să îşi exprime punctul de vedere toţi orădenii interesaţi.

„Acest raport în forma actuală este o lucrare făcută din mai multe lucrări. Cine citeşte acest raport va vedea care este părerea specialiştilor şi care este cea a tehnicienilor.

Tehnicienii distrug şi nu ţin cont de urmările pe care le au acţiunile lor. Raportul are multe lacune, este totuşi un început. Până acum în judeţul Bihor nu s-a mai făcut nici un studiu de impact asupra mediului”, spune Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE) „Munţii Apuseni”.

Ecologiştii consideră că din raportul întocmit nu reiese care ar fi impactul asupra mediului, mai mult ei spun că are părţi care se bat cap în cap. „La pagina 20 se arătă că «Lucrările de amenajare a malurilor în porţiunea cercetată vor modifica complet habitatele naturale existente şi vor avea ca efect reducerea sau dispariţia numărului de specii existente».

În acelaşi raport, dar la pagina 26 scrie «Impactul produs nu afectează biodiversitatea vegetală şi animală de pe acest tronson, iar modificarea peisajului va fi una temporară”, subliniază Mihai Togor.

Ecologiştii spun că proiectul va afecta grav habitatul mai multor specii de plante şi animale, printre care şi a zece specii de lilieci, ocrotiţi de lege şi spun că vor prezenta la dezbaterea publică de vineri documente oficiale ale unor organizaţii specializate, printre care şi Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România, care se opun proiectului.

„Până la acest raport nici noi nu ştiam că există mai multe variante pentru lucrare. Am trimis Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului punctul nostru de vedere. Am cerut să se meargă pe varianta 0, care presupune excluderea lucrărilor în municipiul Oradea.

Populaţia nu prea înţelege ce rol au aceste dezbateri publice. Un proiect nu este bine să-l faci repede pentru că poţi greşi. Este o ocazie ca oamenii să vină să-şi spună părerea privind acest proiect, dacă acum nu vin, nu ştiu dacă vor mai avea ocazia”, conchide Mihai Togor.

Proiectul vizează amenajarea malurilor Crişului Repede, în municipiul Oradea, pe tronsonul Pod Dacia – Pod Centru, cheltuielile de execuţie provenind de la bugetul de stat.

Ovidiu Morcan12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor