Nereguli la medicii prescriptori

1Comentariu
ORADEA – Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor a dispus începând cu 16 mai derularea unor controale la farmaciile din judeţ cât şi la medicii prescriptori.

Cauza o constituie epuizarea anormal de repede a fondurilor destinate eliberării medicamentelor gratuite şi compensate pe luna mai, doar după prima săptămână peste 100 de farmacii raportând CAS-ului epuizarea fondurilor. Potrivit afirmaţiilor ec.

Simona Ardelean, preşedinta CAS Bihor, una dintre cauzele epuizării rapide a plafoanelor este faptul că reţetele sunt mai scumpe. „S-a constatat că deşi numărul de beneficiari de reţete compensate şi gratuite a scăzut, valoarea reţetelor a devenit mai mare.

Mulţi medicii prescriptori recunosc că se fac presiuni asupra lor din partea distribuitorilor de la firmele de medicamente pentru a prescrie ceea ce le oferă ei. Nici nu e de mirare atunci că vânzările la firmele de medicamente au înregistrat creşteri semnificative”, susţine Simona Ardelean care a promis reprezentanţilor mass-media că în curând va face public topul primilor 50 de medici prescriptori care au eliberat reţete scumpe cât şi topul cantitativ şi valoric al primelor 70 de medicamente prescrise.

 

Nereguli

„Am descoperit o serie de anomalii. O doamnă doctor avea prescris un consum mediu de 1 milion de lei vechi în timp ce consumul mediu pe judeţ este de 400.000 de lei. Nici nu ne miră atunci că a crescut consumul medicamentelor de pe lista B, compensate doar cu 50%”, conchide ec.

Ardelean care afirmă că multe dintre reţetele scumpe au fost prescrise  pentru afecţiunile cardio-vasculare. „Neexistând protocoale terapeutice, nu avem cum să stopăm acest fenomen”, ridică neputincioasă din umeri Simona Ardelean.

O altă cauză a epuizării rapide a fondurilor, în opinia preşedintei CAS Bihor, e faptul că farmaciile se grăbesc să epuizeze fondurile pentru a beneficia şi de suplimentările care se acordă după data de 15 a lunii.

De asemenea, în primele zile ale lunii adresabilitatea pacienţilor cu boli cronice este foarte crescută, în condiţiile în care aceste afecţiuni reprezintă 86% din totalul fondurilor. Tocmai de aceea acum s-a cerut farmaciilor ca suplimentarea din această lună, de 400.000 de lei, să se axeze doar pe afecţiunile acute, reţetele pentru cele cronice fiind valabile 30 de zile.

Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor