Neregulile FC Bihor la DNA

5Comentarii
Prefectul Bolojan trimite dosarul la DNA
Prefectul Bolojan trimite dosarul la DNA
O serie de cheltuieli flagrante din banii publici la FC Bihor Oradea au fost descoperite de Prefectura Bihor, care a înaintat toate documentele adunate către Direcţia Naţională Anticorupţie, IPJ Bihor, Curtea de Conturi şi către finanţatorii echipei: Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.

Deşi cei doi finanţatori au făcut propriile controale de audit, Prefectura apreciază că ele au fost făcute superficial. Totodată, aleşii locali au tratat raportul controlului de audit ca pe o simplă informare, fără a sancţiona vinovaţii de administrarea păguboasă a banilor publici. Ca urmare a controlului Prefecturii, apar şi suspiciuni că firmele cu care FC Bihor Oradea a făcut afaceri bizare au acţionari din conducerea CJ Bihor.

Transferuri păguboase

Spre finalul ultimului campionat s-a mandatat firma de impresariat Codoban Sport Marketing & Management SRL să efectueze transferurile jucătorilor către alte cluburi. FC Bihor a încasat însă din tranzacţii doar sumele din contractele de cedare a drepturilor confederative sau alte sume din acordurile de transfer, sume mai mici decât cele stabilite prin rapoartele de evaluare întocmite în anul 2001 privind valoarea acestor jucători.

„Astfel au fost cedaţi Cosmin Vâtcă, Daniel Stan, Ramses Gado la Oţelul Galaţi, Sebastian Sfârlea la FC Vaslui şi Adrian Mihuţ la Dinamo Bucureşti. Valoarea de vânzare minimă a lui Mihuţ în anul 2001 a fost 300.000 de dolari, el fiind ofertat în 2003 de Rapid cu 350.000 de dolari, iar acum jucătorul a fost transferat pe 70.000 lei noi.

Operaţiunile s-au efectuat fără acordul AGA. Totodată, Imre Tempfli a fost adus de la CS Someşul Satu Mare la FC Bihor Oradea pentru 14.000 de euro, deşi jucătorul era liber de contract”, observă prefectul Ilie Bolojan.

Luceafăr nebulos

Nereguli asemănătoare s-au constatat şi la transferuri de juniori. Într-un astfel de caz este implicat şi clubul ce aparţine vicepreşedintelui CJ Bihor, Gavrilă Ghilea. „Clubul sportiv Luceafărul Oradea şi FC Oradea, reprezentate de Gavrilă Ghilea şi Constantin Bigan, l-a transferat în 2004 pe Florin Neaga pentru un an. Pentru acest jucător au fost încheiate în continuare acorduri de transfer inclusiv în anul 2006, fără ca din vânzarea lui FC Bihor să încaseze o sumă de bani. Ori în perioada în care Neaga era sub contract s-a cheltuit serios cu susţinerea şi promovarea lui. Un alt exemplu este plata a 15.000 euro pentru Szeles Tibor de la Lotus Felix, deşi jucătorul este amator. Nu sunt singurii jucători pe care FC Bihor i-a format şi promovat şi de pe urma cărora nu a avut beneficii financiare”, a precizat prefectul.

Prime da, amenzi ba

Ex-preşedinţii Szatmari Alexandru şi Jenei Emeric au beneficiat de prime de joc sau de instalare fără aprobarea AGA. Pentru Szatmari cheltuielile au depăşit 30.000 de euro în perioada octombrie 2005 – iunie 2006.

În contractele jucătorilor se prevedea acordarea de prime la victorie, însă şi penalizări la eşec sau remiză pe teren propriu. Primele s-au acordat, penalizările nu s-au aplicat niciodată.

Avansuri peste avansuri

Prefectura a mai descoperit că în perioada 2005 – 2006 s-au emis dispoziţii de plată reprezentând avansuri spre decontare către Szatmari Alexandru de peste 500 milioane de lei vechi. Însă avansurile nu s-au decontat în termen de trei zile, încălcându-se regulamentul de casă care interzice acordarea unui nou avans persoanelor care nu au justificat integral avansul primit anterior.

„Avansurile nu au fost decontate nici până în prezent. Tot nedecontate sunt şi alte avansuri acordate altor persoane din afara clubului”, mai adaugă Bolojan. Totodată, clubul s-a împrumutat din surse private fără aprobarea AGA.

Driblinguri cu banii

„Principalele cheltuieli s-au angajat direct, fără licitaţii, clubul comportându-se de parcă ar fi gestionat banii proprii. Cantonamentele au fost făcute la Hotel Continental, valoarea unei facturi emise pe trei zile fiind de 136 milioane de lei vechi. La fel au fost angajate cheltuieli pentru masa sportivilor, în valoare de peste 20.000 de lei noi lunar, cu SC Divercom SRL Oradea, sau pentru echipamentul sportiv cu SC Dribling SRL Timişoara, în valoare de peste 25.000 lei noi”, a explicat prefectul.

O altă decizie defavorabilă a fost externalizarea serviciilor de masă pentru sportivi, deşi clubul avea cantină. Astfel, în timp ce clubul primea 24.000 de euro pe şase luni pentru închirierea cantinei, plătea peste 500 milioane de lei pe lună pentru masa sportivilor.

„Neregulile au putut fi efecuate pe fondul neexercitării atribuţiilor de control intern financiar şi juridic, precum şi al complicităţii sau pasivităţii unor membri din conducerea clubului faţă de aceste aspecte”, conchide Ilie Bolojan.

Georgiana Anghel5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor