Nevăzătorii plătesc taxă TV

5Comentarii
Nevăzătorii plătesc taxă TV
ORADEA – O nouă lege, intrată în vigoare de la 1 ianuarie, pare să dea bătăi de cap nevăzătorilor şi surzilor, obligaţi de la această dată să plătească taxele pentru radio, televiziune şi telefon. Legea, care a provocat în Timişoara revoltă şi proteste, a fost primită cu mai mult calm în judeţul Bihor.

Bani în plus
Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR) – filiala Bihor-Sălaj, Ioan Boiţ, nu consideră că noile reglementări reprezintă un motiv de îngrijorare. „Nevăzătorii de gradul II beneficiază de 80 lei în plus pentru a-şi plăti aceste taxe, iar cei cu grad accentuat primesc 60 lei. Banii aceştia sunt suficienţi, iar persoanele îşi pot alege operatorii, nu mai intră banii neapărat la Romtelecom, ci se pot face abonamente mai ieftine. Nevăzătorilor li s-au dat acum aceşti bani pentru a se gospodări cu ei şi vor fi nevoiţi să se încadreze în această sumă”, a precizat Boiţ. Persoanele cu aceste deficienţe beneficiază în continuare de scutiri la impozitul pe teren şi la salarii, precum şi la taxe de liberă practică.

Confuzie
În comparaţie cu alte oraşe, unde s-au creat confuzie şi revoltă, vestea s-a consumat relativ calm la Oradea. „Şi aici au sunat oamenii şi au întrebat, dar nu a fost un motiv de îngrijorare. E drept că am răguşit vorbind la telefon, dar încercăm să îi ajutăm şi să îi îndrumăm pe toţi”, povesteşte Ioan Boiţ, considerând totodată că noua lege reprezintă un pas spre independenţă pentru cei cu deficienţe. „E mult mai corect aşa. Nu mai suntem robii unor scutiri. De altfel, pentru asta ne şi luptăm de ani de zile, asta ne-am dorit, să nu depindem de nimeni. S-a dat în schimb această sumă, destinată atât celor care au şi celor care nu au telefon, televizor sau radio. Un ţăran sărac, cu 60 de lei poate plăti pâinea pentru o lună”, consideră şeful ANR Bihor.
Banii vor sosi, în lunile februarie şi martie, prin poştă, în jurul datei de 20 a fiecărei luni, urmând ca Direcţia de Asistenţă Socială să ajungă la o înţelegere cu o bancă pe această temă.

Monica Mateiu5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor