Neveste vesele şi muzicale

Stagiunea 2005-2006 a ajuns la cea de-a doua premiera. Dupa „Oamenii cavernelor” de William Saroyan, este rândul unui alt Will, al Marelui Will, sa aiba o piesa reprezentata pe scena Teatrului de Stat din Oradea.

Victor Ioan Frunza, regizorul spectacolului „Nevestele vesele din Windsor”, de William Shakespeare, propune publicului oradean o viziune inedita a unei comedii clasice, un soap-opera cu o partitura muzicala realizata dintr-o succesiune de song-uri care au sustinut coloana vertebrala a celor cinci acte, interpretate vocal, live, chiar de protagonistii piesei, acompaniati de o orchestra care a asigurat partea instrumentala. Scenariul muzical apartine chiar liderului acestui band, Tibor Cari (chitara), iar ritmurile alese pentru spectacol au fost compuse pentru o reprezentatie în versiune moderna a unei povesti din Anglia secolului XVl.

O încercare noua

Versiunea prezentata publicului oradean este o compilatie de texte, întreaga punere în scena reprezentând o proiectie noua asupra unei piese deosebite, „Nevestele vesele din Windsor” fiind una dintre putinele scrieri ale marelui dramaturg a carei actiune nu se petrece în afara Angliei, ci la câtiva kilometri de Londra, iar personajele care dau viata povestii nu sunt italieni, mauri, ci englezi. Interesant este faptul ca aceasta piesa a fost scrisa la comanda Reginei Elisabeta l, care îsi dorea o poveste al carei protagonist sa fie Falstaff, un personaj foarte popular.

Din distributia consistenta a acestui spectacol, care a mobilizat un efectiv impresionant de actori, fac parte atât interpreti din garda veche a teatrului oradean, cât si tineri mai recent veniti în jurul scenei locale, pentru toti încercarea acestei reprezentatii semi-muzicale fiind una mai putin obisnuita.

Logo J.b.

Teatrul de Stat Oradea, trupa „Iosif Vulcan”: „Nevestele vesele din Windsor”, dupa William Shakespeare. Regia: Victor Ioan Frunza. Muzica: Tibor Cari. Scenografie: Adriana Grand. Distributia: Daniel Vulcu, Ioan Abrudan, Pavel Sîrghi, Ovidiu Mihaita, Petre Ghimbasan, Richard Balint, Alexandru Rusu, Suzana Macovei, Anca Sigmirean, Elvira Platon-Rîmbu, Ioana Dragos-Gajdo, Ioan Codrea, Andrian Locovei, Ciprian Ciuciu, George Voinese, Ion Ruscut, Tiberiu Covaci s.a.

Laura Voicu