Înfrăţirile între oraşe, echivalentul relaţiilor personale

Familia Oradiei, cea în care municipalitatea din Mantova tocmai si-a facut intrarea prin semnarea protocolului de înfratire de la finalul saptamânii trecute, numara acum cinci membri.

Primarul Petru Filip a precizat ca aceasta formula nu va ramâne asa multa vreme, dat fiind ca exista intentii de înfratire si cu orasul italian Trento. „Aceste contacte au rostul lor bine definit, nu sunt doar formalitati. Sustinerea în cadrul unor proiecte de finantare, sustinerea unor initiative nationale pe plan international, toate acestea se fac pe relatii exclusiv personale. Daca nu ai astfel de relatii si stai în carapacea ta, crezând ca esti cel mai bun si mai frumos, este posibil sa ai de suferit când ai nevoie de sprijin”, comenteaza primarul Petru Filip.


Primarul sustine ca si-a stabilit ca scop realizarea cât mai multor contacte cu municipalitatile din strainatate, tocmai pentru a face numele Oradiei cunoscut în Europa. „Semnarea unui protocol înseamna în primul rând a dobândi recunoasterea ca esti ca si ceilalti membri ai familiei. De asta noi vrem contacte cu toata lumea”, sustine primarul Filip.

Fara eticheta


Referitor la recentul act de înfratire, primarul a tinut sa puncteze ca municipalitatea din Mantova a fost încântata sa stabileasca relatii cu Oradea. Una dintre cauzele posibile ar fi si faptul ca zona nu a fost infestata de reputatia proasta pe care românii o au în unele parti ale Europei. „Mantova este o comunitate mica, cu maxim 60.000 de locuitori. Este un centru cultural în primul rând, depozitar al unui adevarat tezaur.

Zonele limitrofe sunt foarte bogate. Nimeni însa nu s-a plâns de probleme cu românii. Nu exista o evidenta a românilor din Mantova, deci nu cred ca exista o problema acuta cu asta”, spune primarul.

Cristina Ghilea