Înfrăţiţi cu jandarmii francezi

Înfrăţiţi cu jandarmii francezi
Jandarmeria Româna beneficiaza de o finantare generoasa prin intermediul unui nou proiect Phare. Programul vizeaza înfratirea institutiei românesti cu cea franceza, în vederea modernizarii Jandarmeriei Române si aducerea ei la standarde europene.

Astfel, cadre din institutiile judetene, inclusiv din Bihor, vor participa la stagii de pregatire pe teme precum antiterorism, interventie profesionala, politie judiciara etc., care se vor desfasura în tara si strainatate.

Lansarea oficiala a celui de-al doilea proiect Phare destinat Jandarmeriei Române a avut loc vinerea trecuta la Bucuresti. Daca primul proiect, derulat în perioada 2003 – 2005, viza modernizarea structurilor jandarmeriei, proiectul care a debutat saptamâna trecuta urmareste consolidarea structurilor si practicilor acestei institutii.

„Vor avea loc mai multe activitati de pregatire la care vor participa si cadre din Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Bihor. Cei alesi se vor întoarce cu un bagaj de cunostinte si vor avea rol de formatori”, a explicat Ioan Bogdan, purtator de cuvânt al IJJ Bihor.

Durata programului este de un an si este împartita pe mai multe seminarii franco-române, care vor avea loc – spune Ioan Bogdan – în ambele tari. Pentru realizarea proiectului, cele doua institutii au primit din partea Uniunii Europene un buget de o jumatate milion de euro.

Sebastian Kovacs