Îngheaţă dialogul cu Guvernul

1Comentariu
ORADEA – Pentru a patra zi consecutiv, dascălii intră la ore cu banderola albă legată de braţ. Conflictul din învăţământ pare să se adâncească, preşedinţii celor patru federaţii sindicale ale dascălilor înaintând ieri o scrisoare deschisă Executivului, prin care îşi anunţă hotărârea de a îngheţa dialogul social cu guvernanţii.

Refuză dialogul
„Decizia noastră vine ca urmare a modului agresiv şi arogant prin care Guvernul României a răspuns solicitărilor legitime ale salariaţilor din învăţământ. Nu putem să rămânem pasivi la ultima găselniţă a Guvernului care, printr-o ordonanţă de urgenţă, legiferează dreptul Executivului de a încălca Legea învăţământului, lege organică, prin care se prevede alocarea a cel puţin 6% din PIB Educaţiei până în 2007”, explică liderii sindicali decizia de a se ridica de la masa tratativelor.

Aurel Cornea, Cătălin Croitoru, Gheorghe Isvoranu şi Răzvan Bobulescu consideră că orice act normativ emis în afara dialogului cu partenerii sociali este lovit de nulitate juridică şi morală, sindicatele urmând să le atace „în instanţele competente naţionale şi internaţionale”. Astfel, începând de ieri, sindicaliştii refuză să mai participe la consiliile tehnice de lucru, la comisiile paritare şi la comisiile de dialog social de la toate nivelurile. Sindicaliştii doresc să continue în acest fel până când Guvernul îşi revizuieşte atitudinea.

„Nu pot, nu ştiu”
În timp ce liderii naţionali adoptă o atitudine tot mai radicală, cei locali par cât se poate de relaxaţi. „Rămânem în grevă japoneză până se termină treaba cu bugetul. De asemenea, ne aliniem colegilor la nivel naţional şi refuzăm să mai stăm de vorbă”, a explicat Ioan Ţenţ, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor. Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care sindicaliştii nu vor fi mulţumiţi de bugetul acordat învăţământului, acesta a răspuns că întrebarea este una de „copii proşti”, deoarece nu poate să dea „un răspuns virtual”. „Nu avem de unde să ştim. Nu pot să răspund la o întrebare virtuală. Nu pot să spun ce vom face, mai ales că vin sărbătorile, vine Revelionul…”, a spus răspicat Ţenţ.

Ioana Iuhas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor