Îngheaţă la coadă pentru apă

Îngheaţă la coadă pentru apă
Oamenii din Ciumeghiu au ceva din tenacitatea si alura cunoscutului personaj Fefeleaga al lui Agârbiceanu. Le lipseste doar calul Bator. În locul acestuia folosesc bicicleta.

Zi de zi, sute de oameni fac kilometri pentru a ajunge la putul de apa. În mâini sau pe coarnele bicicletei duc bidoanele pentru apa. Drumul acesta îl fac de câteva ori pe zi: când spala, când fac mâncare. „Stam si doua ceasuri aici sa umplem galetile. Apa la fântâni a curs numai în timpul alegerilor”, spune Florin. Oamenii se feresc de obiectivul aparatului de fotografiat, dar ne invita sa fotografiem gunoaiele ce inunda incinta putului.

2 miliarde pentru apa


Reteaua de apa a fost extinsa cu ajutorul fondurilor guvernamentale. La cei 1.200 de metri, cât avea vechea retea de apa, au mai fost adaugati 3.400 m de tevi. Primarul de Ciumeghiu, Gheorghe Huple, spune însa ca proiectul de introducere a apei a fost gresit. Huple crede ca lucrarea ar trebui refacuta de la capat. „Statia de pompare este facuta deasupra pamântului. Iar soba, construita prin proiect, nu cred ca poate încalzi pompele pe timp de iarna, ne-a declarat ieri primarul. În plus, teava era sparta în câteva locuri, fapt pentru care oricum nu-i puteam da drumul pe timp de iarna”.


Pe lânga erorile de proiectare, exista însa o mare problema în localitate: calitatea apei. „Oricum, nu avem siguranta ca apa este potabila. Apa se trage din puturile fostului CAP, dintre grajduri, si cred ca, în timp, în pânzele freatice s-a infiltrat urina animalelor”, sustine primarul.

Fonduri prin microregiune


Gheorghe Huple îsi pune mari sperante în microregiunea Salonta în ceea ce priveste introducerea apei în localitate: „Intentia noastra este sa aducem apa la cismele, ca sa-i determinam pe oameni sa îsi aduca apa în curte. Oamenii ar vrea asta, dar nu vor sa plateasca”.


Primarul de Ciumeghiu considera ca va reusi sa construiasca o statie de epurare si evacuare a apei cu ajutorul surselor extrabugetare atrase de microregiunea Salonta. „În primavara, oamenii vor putea lua apa de la cismele, proiectul va fi gata”, promite primarul.

Bursasiu Veronica0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !