Înghesuială pe ultima sută

Chiar daca pâna vineri nici o cerere de finantare pe programe mari Phare CBC nu a fost depusa, în ultima zi în care puteau fi depuse aceste cereri s-a declansat o adevarata avalansa de doritori.

Vorbim despre finantari europene nerambursabile de pâna la 600.000 euro, adica 65% din întregul program, restul de 35% fiind împartit de catre statul român (25%) si beneficiar (10%). În total, suma maxima pusa la bataie pentru un program se ridica la 825.000 euro.


Pâna la termenul-limita de depunere a cererilor, miercuri, 30 noiembrie, ora 16:00, 63 de aplicanti au fost înregistrati la Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera pe granita România-Ungaria (BRCTGRU).


În editia de joi a Jurnalului bihorean anuntam ca în ultima zi s-au depus 40 de proiecte pentru programe mari de fonduri Phare CBC. Cu toate acestea, numarul final al cererilor a fost de 63. Explicatia? În ultima jumatate de ora s-au depus nu mai putin de 23 de dosare.

Bihorenii, campioni


Din cele 63 de dosare depuse, Bihorul este campion, cu 25 de cereri de finantare depuse. Urmeaza judetele Timis, cu 17 cereri, Arad, 12 cereri si Satu Mare cu 9 cereri. Pâna la finantarea proiectelor mai sunt de urmat însa pasi importanti, se arata într-un comunicat remis redactiei de BRCTGRU.

În acest sens va fi desemnata de catre Ministerul Integrarii Europene o comisie care va verifica conformitatea aministrativa si eligibilitatea cererilor de finantare. Cererile care trec de acest filtru sunt evaluate tehnic si economic. În urma acestor evaluari se va face un clasament de finantare.

Bursasiu Veronica