Nici un vaccin în spitale

Nici un vaccin în spitale
Medicii se tem ca le vor primi prea târziu si ca îsi vor pierde eficacitatea. Dozele de vaccin antigripal promise de la Ministerul Sanatatii nu au venit înca si daca vor mai întârzia mult, nu vor mai avea efectul scontat.

Sezonul racelilor a fost declarat deschis, dovada si numarul crescut al infectiilor respiratorii, raportat saptamânal la Ministerul Sanatatii. Cu toate acestea, la Spitalul de Pneumologie, unde se trateaza si cazurile grave de infectii respiratorii si pneumonii, nici personalul medical nu a primit vaccin, si nici pacientii.


Dr. Marilena Crisan, pneumolog pediatru la Spitalul TBC, ne-a explicat ca dozele de vaccin antigripal au efect împotriva gripei daca este facut în timp util. Daca se întârzie, vaccinul îsi pierde valabilitatea, în sensul ca oamenii vor fi mai putin timp feriti de gripa.

Ca anul trecut


„Si în anul trecut a fost aceeasi problema: vaccinul a sosit abia în ianuarie anul acesta, dupa ce multi dintre noi s-au îmbolnavit”, a spus doctorita. Medicul ne-a spus ca bihorenii expusi la gripa sunt copiii foarte mici si batrânii, în special cei din aziluri. Sefii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor ne-au spus ca au cerut de la minister 30.000 de doze de vaccin antigripal pentru persoanele cu risc: copiii si batrânii din colectivitatile închise, personalul medical din sectiile delicate.

Cu toate acestea, abia dupa 14 noiembrie este posibil ca persoanele cu risc sa intre în posesia vaccinurilor gratuite. În lipsa dozelor gratuite, unele cadre medicale s-au vaccinat pe banii lor, iar pe pacienti i-au protejat creând sectii izolate pentru cei raciti.

Otilia Sandor