Niciun tren pentru pacienţi!

3Comentarii
Niciun tren pentru pacienţi!
ORADEA – Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au anunţat în presa naţională că au declarat 2009 ca „An de luptă împotriva cancerului” pentru că în România sunt 400.000 de oameni care suferă de o formă sau alta de cancer.

„S-a dovedit că noile tratamente au crescut rata de supravieţuire de la câteva luni la ani. În anul 2008 am tratat peste 90.000 de pacienţi, cu un cost de 6.594 lei pentru un caz. Cancerul este o boală care se situează pe locul trei ca rată de deces (3.100 de decese în 2007), după accidentele de circulaţie şi bolile cardiovasculare”, a precizat dr. Irinel Popescu, preşedintele CNAS, cu ocazia lansării unui nou medicament pentru tratamentul cancerului de sân.

În realitate

Situaţia de pe teren este însă mult mai dură. În opinia dr. Lucia Milian, şefa secţiei de oncologie adulţi, „s-a pierdut deja trenul pentru pacienţii noştri”. Medicul a relatat că aceste tratamente noi sunt binevenite, deşi acestea se efectuează doar pe anumiţi pacienţi şi că de fapt soluţia pentru reducerea numărului de cancer ar fi doar prevenţia. Însă în România nu s-a luat până acum nicio măsură în acest sens în timp ce numărul cazurilor de cancer creşte exploziv.

În Bihor un număr de 17.000 de bihoreni figurează cu cancer în registrul unic inţiat în urmă cu mai mulţi ani de oncologul Vasile Păcurar şi continuat de actualii oncologi.

La secţia de oncologie a Spitalului Judeţean problemele sunt tot mai multe şi toţi politicienii şi reprezentanţii autorităţilor au lăsat-o de izbelişte deşi acum un an – doi, mulţi au promis că vor face la Oradea un centru oncologic dotat şi civilizat.
„În secţie paturile şi cadrele medicale sunt prea puţine, pacienţii şi aparţinătorii sunt, pe bună dreptate, tot mai nervoşi din cauza condiţiilor mizere şi acum a apărut un blocaj la medicamente, din lipsa comunicării depozitelor de medicamente cu farmaciile din oraş”, informează dr. Milian.

Mai mult, doctoriţa spune că una dintre măsurile de prevenţie ar fi finanţarea de către casa de asigurări a examinărilor PET-CT care pot ajuta la punerea unui diagnostic corect şi tratarea corespunzătoare a bolnavului. „Prin CT şi RMN nu putem lămuri unele aspecte: cât e remisie a bolii, cât e recidivă”, spune dr. Milian, care informează că în lipsa finanţării investigaţiilor PET-CT, mulţi bihoreni şi-au făcut credite pentru a plăti taxa de 1000 euro/examinarea.

Otilia Şandor

Taguri: , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor