Nicolae Nistoroiu contribuie la cultura oradeana

De Crina Dobocan
Nicolae Nistoroiu a lansat o lucrare de istorie şi un volum de poezii
Nicolae Nistoroiu a lansat o lucrare de istorie şi un volum de poezii
Jurnalistul Nicolae Nistoroiu, corespondent al Televiziunii Române, şi-a lansat miercuri, în Sala Mare a Primăriei Oradea, volumul de poezii „Oamenii transparenţi mă salută” şi lucrarea „Contribuţii la Istoria Învăţământului Românesc din Bihor (1900-1918)”, teza sa de doctorat.

Ambele volume au apărut la Editura Arca.

Cele două cărţi au fost prezentate de omul de cultură Mircea Bradu, directorul Editurii Arca, de prof. univ. dr. Viorel Faur, conducătorul de doctorat al jurnalistului Nicolae Nistoroiu, de prof. univ. dr. Ion Simuţ, critic şi istoricul literar şi de scriitorul Miron Blaga. Printre cei prezenţi la lansare s-a numărat şi senatorul liberal Cornel Popa.

„Evenimentul de azi se înscrie într-un demers al Editurii Arca, iniţiat în urmă cu nouă ani, acela de a-i ajuta pe gazetarii orădeni să devină mai importanţi în viaţa culturală şi să-şi aducă contribuţia la cultura orădeană, fie prin istorie, fie prin poezie ori prin publicarea celor mai frumoase opere. Sunt nespus de bucuros că zece dintre gazetarii noştri sunt prezenţi în librării şi în conştiinţa cititorilor cu 23 de cărţi. De data aceasta am o dublă prezentare. Este un gazetar cu o vastă experienţă în domeniu, despre care ştiam că cochetează cu poezia, dar ceea ce a fost o mare surpriză pentru mine a fost pasiunea sa pentru istorie. Lucrarea «Contribuţii la Istoria Învăţământului Românesc din Bihor (1900 – 1918)» întruneşte absolut toate calităţile pentru a fi, în primul rând, o lectură plăcută şi apoi o contribuţie ştiinţifică importantă”, a declarat Mircea Bradu, în deschiderea manifestării.

Poet singular

Istoricul Viorel Faur a spus că Nicolae Nistoroiu a realizat o lucrare originală legată de problematica învăţământului românesc din Bihor, extrem de importantă pentru zona pe care o reprezintă.

„Autorul lucrării are o experienţă remarcabilă de investigaţii, în calitatea sa de redactor al Televiziunii Române, având, totodată, formate deprinderi de cercetare, care i-au facilitat accesul la o informaţie documentară inedită. În doar trei ani, Nicolae Nistoroiu a devenit unul dintre cei mai buni specialişti în istoria învăţământului primar”, a spus prof. univ. dr. Viorel Faur.

Decanul Facultăţii de Litere din Oradea, prof. univ. dr. Ion Simuţ crede că Nicolae Nistoroiu ar putea deveni un bun prozator, recomandându-i să abordeze, pe lângă jurnalism, istorie şi poezie, şi proza faptului divers, care – în opinia criticului literar – ar avea un mare impact.

„Poezia sa trăieşte, respiră, într-un mod aparte, cu numeroase afinităţi moderne. Nicolae Nistoroiu este un poet singular, care nu epatează şi nici nu doreşte acest lucru. (…) Este extrem de sensibil. Chiar dacă nu se vede, gazetarul îşi aduce contribuţia la poezie prin introspecţie şi observaţie,” a subliniat Miron Blaga.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !