Nicolăescu laudă bihorenii

Nicolăescu laudă bihorenii
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a acceptat sâmbătă să acorde un interviu Jurnalului bihorean. Ministrul a făcut câteva dezvăluiri în exclusivitate naţională cu privire la protocoalele terapeutice ori la anumite proiecte vizând îndepărtarea şpăgii din sistemul sanitar.

De când sunteţi în fruntea Ministerului Sănătăţii, Bihorul a beneficiat de multe fonduri. Al câtelea judeţ suntem în ţară în ceea ce priveşte alocarea de fonduri? Dacă nu era un Cornel Popa sau un Ilie Bolojan, mai eram avantajaţi din acest punct de vedere?

Nu aş putea să fac un clasament în acest sens. Fondurile au fost alocate după necesităţi, acolo unde am considerat că este prioritar. Cât priveşte Bihorul, sunt foarte mulţumit de cum s-au folosit aceşti bani. Am alocat multe fonduri Bihorului pentru că de aici au venit medici cu proiecte, cu documente, cu strategii şi m-au convins că este nevoie de o finanţare. Au venit oameni care ştiu să facă proiecte viabile şi în care poţi să ai încredere că vor folosi banii cum trebuie. Eu răspund de banul public. Eu trebuie să vin în faţa Curţii de Conturi să explic ce fac cu aceste fonduri. Nu pe lobby de o natură sau alta se fac investiţiile, ci pe proiecte.

Proiectul Spitalului Judeţean de Urgenţă sună bine. În cazul în care PNL nu va mai fi la guvernare, nu credeţi că proiectul va fi ţinut pe loc? Cum s-a întâmplat şi cu Autostrada Transilvania…

Nu ne este frică de acest lucru. Am făcut sondaje în capitalele unor judeţe pe linie de partid, pentru a afla care sunt cele mai importante obiective de investiţii în acele judeţe. 80 – 90% din populaţie insistă pe acest tip de spital regional ori judeţean de urgenţă. Credeţi că un politician este atât de fraier încât să-şi dea singur foc la valiză blocând cerinţele populaţiei? Aceste obiective sunt prea mari, oamenii le aşteaptă şi trebuie să fii nătâng să opreşti o asemenea investiţie.

Există în acest moment o temere printre lucrătorii de la Ambulanţă că salariile lor nu vor suporta o creştere foarte mare şi sunt tentaţi să emigreze spre Urgenţe ori SMURD. Ce le spuneţi acestor oameni?

Nu mai trebuie să aibă motive de îngrijorare. Ordonanţa din 30 ianuarie schimbă salarizarea la Ambulanţă. Aceasta se referă la egalizarea salariilor celor care lucrează în cadrul Ambulanţei cu a celor care lucrează în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean. Astfel se va ajunge la cel mai înalt nivel de salarizare. De asta am făcut această Ordonanţă: să micşoreze fluctuaţia de la un serviciu la altul. Am crescut şi sporurile. În unele cazuri acestea ajung peste 50%.

Clădirile Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Oradea au început să arate aşa cum ar trebuie. Asta şi cu ajutor de la Ministerul Sănătăţii. Cum veţi rezolva însă problema personalului medical. Şi la Oradea este nevoie de încă 10 medici psihiatri.

Într-adevăr ştim că avem nevoie mare de psihiatri. Tocmai de aceea avem un proiect în acest sens care urmăreşte două direcţii: se introduce rezidenţiatul pe post pentru această specialitate deficitară. Am crescut şi numărul de locuri pentru rezidenţi. De asemenea, de la toamnă vom introduce probabil rezidenţiatul cu plată a doua specialitate, în psihiatrie. Sunt unii care ar fi dorit să-şi schimbe specializarea dar nu puteau s-o facă pentru că nu aveau cadru legal. Din păcate efectele creşterii numărului de psihiatri nu se vor vedea mâine, ci peste câţiva ani când vor ieşi din rezidenţiat aceşti medici.

Acest domeniu este foarte delicat. Trebuie să punem accent pe prevenţie. Sunt boli de depresie, stări de anxietate, de stres, care se pot transforma dacă nu sunt bine conduse de medici specialişti în boli psihice.

Când va lua sfârşit scriptologia medicilor de familie? Se ştie că aceştia trebuie să scrie zeci de documente. Ce să mai vorbim de reţetele în mai multe exemplare…

După cum deja ştiţi, între 15 aprilie şi 15 mai va avea loc livrarea laptopurilor şi a imprimantelor mobile. Medicul de familie care va merge pentru consult la domiciliu, va avea la el aceste aparate şi va putea astfel să-i dea pacientului reţeta pe loc. Vor scăpa şi de reţetele verzi în patru exemplare. Sistemul unic informat va fi bine pus la punct. Medicul de familie va lucra cu parafă şi semnătură electronică. Astfel nu va mai exista niciun tip de reţetă în regim special nici nespecial. Eu zic că până la sfârşitul anului aceste lucruri vor fi definitivate.

Cum comentaţi conflictul pe care îl aveţi cu farmaciştii? Ei sunt nemulţumiţi că doriţi să se treacă din nou la prescrierea denumirii comerciale a medicamentului şi nu a substanţei active. Aţi fost atât de supărat pe ei încât i-aţi acuzat spunând că „farmaciştii mint şi manipulează populaţia”

Da. Aşa am spus. Când am descentralizat programele naţionale, şi am decis ca distribuirea medciamentaţiei pentru bolnavii de cancer ori diabet să fie dată prin farmaciile cu circuit deschis, farmaciştii s-au bucurat iar medicii nu au zis nimic. Acum spunem invers: farmacistule, tu nu mai trebuie să faci fel de fel de afaceri cu nu ştiu ce producător. Ai medicamentul care scrie pe reţetă, îl dai. Nu-l ai, în 24 de ore trebuie să-l aduci pentru că aşa scrie în contractul cadru. Bine că au fost probleme înainte şi cu medicii. Mulţi aveau înţelegeri cu firmele de medicamente. Ba mai mult, dădeau tratamentul din sertarul propriului birou.

Oricum noi suntem în faze destul de avansate cu elaborarea protocoalelor terapeutice. Acolo scrie clar ce medicamente se recomandă. Şi atunci noi vom putea verifica medicul după protocolul terapeutic. Primele protocoale vor fi pe ginecologie, pe astm bronşic, pe medicină internă şi al patrulea pe medicină de familie. Noi sperăm ca pe 1 mai, o dată cu intrarea în vigoare a noii liste cu medicamente compensate să intre în vigoare şi protocoalele.

Cum rămâne cu şpaga în spitale? Sunt anumite spitale care deja au tarife bine stabilite.

Dacă dai pentru că tu vrei să-i mulţumeşti medicului pentru ce a făcut, nu e grav. Şi eu am dat medicului care a operat-o pe soţia mea, pentru că am fost mulţumit de operaţia făcută. A fost un gest benevol. Aşa am vrut eu să fac. Şpagă este peste tot. Nu este un specific al medicinei. Dar este condamnabil atunci când actul medical este condiţionat.

În prezent încercăm nişte programe. Urmărim să creştem lefurile medicilor, dar sigur, nu putem atât de mult încât să putem acoperi şpaga pe care ar lua-o. Încercăm să dăm acest semnal. Am realizat deja un program cu Ambasada Marii Britanii şi Banca Mondială prin care să se finanţeze un studiu cu ajutorul căruia să aflăm cât este de adâncită şpaga în sistem şi care ar fi căile de evitare ale acesteia, înafară de creşterea de salariu. Poate ar trebui ţinut cont şi de sugestiile şi reclamaţiile pacienţilor. Să conştietizăm în acelaşi timp oamenii că au dreptul la actul medical gratuit. În prezent lucrăm la pachetul de servicii medicale de bază. Pacienţii trebuie să ştie care le sunt drepturile.

În martie va avea loc evaluarea managerilor. Ce-i aşteaptă?

Fiecare va da seamă pentru tot ce a făcut. Sunt anumiţi indicatori de performanţă care trebuiau respectaţi. De când au fost numiţi în funcţie s-au făcut anumite controale. Toate îmbinate vor duce la anumite concluzii. De aici va rezulta dacă acel manager va mai sta în funcţie sau nu. Cine nu a gestionat aşa cum trebuie fondurile primite nu mai are nicio şansă să stea pe această funcţie. Oricum la aceştia, după cum am promis, le vom face public numele să ştie toată lumea cine nu s-a descurcat şi şi-a bătut joc de banul public.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !