Ninsorile bat la uşa Bihorului

Ninsorile bat la uşa Bihorului
În Bihor, prima zapada din acest sezon a cazut în urma cu exact o luna. Atunci, utilajele Trameco „si-au facut încalzirea” curatind drumul dintre Budureasa si Stâna de Vale de un strat de aproape 20 centimetri de zapada.

Iata însa ca acum meteorologii anunta ninsori si în zona de ses, si în cea de deal a Bihorului.
Aceasta pentru ca „vremea se va raci accentuat în cea mai mare parte a tarii începând de vineri noaptea, urmând sa ninga în majoritatea tarii, iar zapada sa se depuna în special la munte”, anunta ieri Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). De altfel, Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a transmis ieri avertizarea ANM catre prefecturile tuturor judetelor.
Conform ANM, temperaturile vor fi, în acest weekend, cu pâna la zece grade Celsius mai mici decât media normala în aceasta perioada a anului.
Totodata, meteorologii ANM precizeaza ca racirea vremii se va produce mai întâi în estul tarii, urmând sa ninga în toate regiunile. Si pe Euronews


Cele mai cunoscute servicii meteo din Europa confirma faptul ca ninsorile îsi vor face aparitia în vestul tarii doar de la începutul saptamânii viitoare.
Pentru Oradea, meteorologii de la BBC apreciaza ca primii fulgi de nea vor cadea luni, când temperatura va scadea pâna la 0 grade Celsius.
De aceeasi parere sunt si specialistii de la Euronews, care anunta ca norii de zapada veniti dinspre est vor ajunge luni chiar si la Bekescsaba, localitate aflata la mai putin de 50 km de Oradea.

Apti de deszapezire
În timp ce pustanii se vor bucura de primii fulgi de nea, edilii vor avea de dat un nou examen.
Daca licitatia pentru deszapezirea drumului din judet a fost câstigata si în acest an de firma Trameco, în Oradea singura firma dotata si pregatita pentru acest serviciu este RER. De asemenea, si SC Drumuri Orasenesti este gata sa-si puna la lucru utilajele speciale.


Din câte a declarat recent viceprimarul Oradiei, Mihai Groza, în aceasta iarna se va folosi, în premiera, clorura de calciu în loc de sare pe arterele asfaltate recent. Desi mult mai scumpa, substanta ecologica mai prezinta si avantajul ca nu erodeaza covorul asfaltic.

Pentru schiori


Vineri nu era înca nici urma de zapada nici la Stâna de Vale nici la Arieseni. Astfel, chiar daca va ninge în acest week-end, e greu de crezut ca se va asterne un strat acceptabil pe pârtiile din cele doua statiuni vizate de bihoreni.
Astfel ca împatimitii sporturilor de iarna au ca varianta sigura doar pârtia de la Bâlea Lac (judetul Sibiu), unde aseara stratul de zapada depasise zece centimetri.

Cristian Horgos