Înmormântări mai sărace în UE

4Comentarii
Înmormântări mai sărace în UE
Deva – Normele impuse de UE în ce priveşte morţii aduce disperare pentru urmaşi. Giulgiu biodegradabil, sicrie speciale şi depunerea mortului în capelă sunt doar câteva din condiţiile impuse de UE pentru cei care au morţi de jelit imediat după 2007.

Costurile sunt imposibile pentru omul de rând. Dacă e să aduni sicriul, năsălia, crucea, locul de veci, cele trei nopţi de priveghi, preotul, slujba de îngropăciune şi pomana de după, sumele minime la care se ridică toate acestea depăşesc 3.000 de lei. Antreprenorii de pompe funebre spun că, până în ianuarie, se pot adapta cerinţelor însă nu ştiu ce vor face săracii.

„Va lovi în oamenii simpli. Ei abia au acum bani de sicriu. Ce vor face când cel mai ieftin, care costă acum 170 de lei va costa 470 de lei, pentru că dispozitivul special pe care trebuie să-l conţină costă numai acesta 300 de lei? Totuşi, ceea ce se cere înseamnă civilizaţie”, susţine Smaranda Toma, antreprenor.

După 2007, românii îşi jelesc morţii la capelă pentru că nu mai au voie să-i ţină în cele trei nopţi de priveghi acasă. Sicriul va fi făcut din lemn gros de trei cm pentru că nu trebuie să treacă apa, iar giulgiul de pus în copârşeu trebuie să fie biodegradabil. Mortul va fi dus la groapă cu un dric autorizat. Potrivit antreprenorilor de pompe funebre, o înmormântare îşi va dubla preţul din 2007.

„Nu cred că suntem pregătiţi cu aceste capele. Vine iarna şi cine mai construieşte acum ceva, chiar dacă impune UE?! Sunt atât de mulţi oameni săraci care se uită la 10 bani, ce vor face cei care sunt obligaţi să plătească preţuri care pot ajunge la 6000 de lei? Categoric, preţurile pot să se dubleze dat fiind noile cerinţe”, spunea Nicolae Bistriceanu, antreprenor AF Cutinici Deva.

Înmormântare de lux
Antreprenorii de lux consideră că modelul UE ne va civiliza şi pe noi, însă, la fel de sceptici, se întreabă ce vor face săracii? Cei mai mulţi cred că vor renunţa la priveghiul creştin de trei zile, pentru că o capelă se închiriază cu ora. Nu vor mai exista pomeni şi poate nici măcar un pahar de ţuică şi puţină colivă cu lumânare la ieşirea din cimitir.

„Ar trebui să luăm exemplul ţărilor civilizate. În Italia, spre exemplu, înmormântările sunt discrete, se lucrează pe bază de catalog şi alegi ce doreşti. Nu cauţi în magazin articolele de care ai nevoie. Omul e şi aşa în criză de timp şi cu sufletul distrus, ar fi o uşurare pentru el să se ocupe altcineva de problemele lui. Dar vai de bietul om sărac, pentru că el nu-şi va permite aproape nimic”, afirmă Smaranda Toma, antreprenor de pompe funebre.

Ina Jurcone4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor