Noaptea pogromului va fi comemorata la Timisoara de Centrul Cultural German

De S.P.D.
Centrul Cultural German Timişoara iniţiază un nou proiect împreună cu elevii din liceele timişorene
Centrul Cultural German Timişoara iniţiază un nou proiect împreună cu elevii din liceele timişorene
Noaptea de cristal, monstruosul eveniment din noiembrie 1939 în care sute de evrei au fost ucişi şi mii de sinagogi, case şi prăvălii ale acestora au fost devastate şi incendiate, va fi comemorată la Timişoara, într-o acţiune realizată de Centrul Cultural German, cu elevi ai liceelor din urbe.

Centrul Cultural German Timişoara iniţiază un nou proiect împreună cu elevii din liceele timişorene având ca temă tragica dată de 9 noiembrie 1938, care în istorie a rămas sub numele de „noaptea de cristal” sau „noaptea sticlei sparte”. Aceasta aminteşte de începutul exterminărilor evreilor în timpul celui de-al treilea Reich. Între data de 9 și 13 noiembrie 1938 în numeroase orașe şi sate germane au fost arse sinagogi, devastate case ale evreilor şi circa 8.000 de magazine evreiești distruse.

Atât civili, cât şi membri ai trupelor SA (Sturmabteilung) şi SS (Schutzstaffel) au distrus clădiri, lăsând străzile acoperite cu cioburi de sticlă şi cristal, de unde provine şi denumirea de noaptea sticlei sparte. În această perioadă în Germania au fost omorâți circa 400 de evrei; aproximativ 30.000 de evrei au fost duşi în lagăre de concentrare, iar 1.668 de sinagogi au fost devastate, din care 267 fiind chiar complet arse.

„Această temă va fi abordată de elevi sub forma unui proiect pe care îl vor prezenta vineri, în data de 9 noiembrie 2012, colegilor şi vor avea ocazia să vorbească despre cele întâmplate precum şi despre consecinţele provocate în acea perioadă. Centrul Cultural German Timişoara doreşte cu această ocazia să prezinte un film documentar legat de acea perioadă tristă din istoria lumii. Scopul proiectului este, pe de o parte de informare a elevilor cu privire la istoria germană şi europeană, pe de altă parte de oferire a ocaziei de a dezbate teme precum discriminarea şi rasismul, teme din păcate încă actuale în societatea noastră”, precizează Alina Baciu, directorul Centrului Cultural German din Timişoara.

 Foto (c) fotosen.ro

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !