Noi acuze de discriminare pentru Sarkady

13Comentarii
Noi acuze de discriminare pentru Sarkady
ORADEA – Deşi este vizat de schimbarea din funcţia de director general al Filarmonicii de Stat din Oradea, Sarkady Zsolt nu este menajat nici din interiorul instituţiei.

Cei care îl acuză pe managerul instituţiei de discriminare pe criterii etnice au găsit un nou cap de acuzare la adresa sa. Este vorba despre modul în care Sarkady a făcut redistribuirea sarcinilor instrumentiştilor în orchestră, prin care ar fi fost, din nou, favorizaţi etnicii maghiari. Mai mult decât atât, directorul Filarmonicii este acuzat de faptul că, având de ales între doi tineri instrumentişti cu jumătate de normă, l-a preferat pe cel de etnie maghiară, căruia i-a acordat o normă întreagă. Asta în ciuda faptului că „preferatul” lui Sarkady abia a terminat conservatorul, iar celălalt a fost singurul instrumentist orădean invitat să îl acompanieze pe celebrul Jose Carreras la recentul concert al acestuia de la Timişoara.

Nu e discriminare

„Directorul general are, prin lege, dreptul de a angaja fără concurs, pe o perioadă determinată”, afirmă directorul Filarmonicii, care susţine că, totuşi, nu a uzat de această prerogativă. „În cazul celor doi tineri instrumentişti am făcut o propunere, acceptată de Consiliul Artistic, aceea de a-i acorda normă întreagă unuia dintre ei, urmând ca al doilea să primească o normă întreagă de anul viitor”, spune el. Faptul că instrumentistul pus pe lista de aşteptare a fost invitat să cânte alături de un star al genului liric nu reprezintă ceva semnificativ în opinia lui Sarkady Zsolt, care consideră că „asemenea invitaţii sunt conjuncturale şi pot fi bănuite de subiectivism. În Filarmonica de Stat din Oradea sunt instrumentişti care au cântat alături de Rod Stewart, spre exemplu”.

În ceea ce priveşte redistribuirea locurilor în orchestră, managerul instituţiei spune că nu a făcut decât să anticipeze o dispoziţie a Ministerului Culturii şi Cultelor privind acest aspect. „Nu este vorba despre o reaşezare, ci despre o redistribuire a sarcinilor, în funcţie de valoare, adaptată la condiţiile noii stagiuni, potrivit noii Legi a instituţiilor publice de spectacol. Filarmonica orădeană va fi astfel pregătită pentru schimbările produse de acest act normativ”.

„Sunt ungur, asta e!”

În ceea ce priveşte toate acuzaţiile de discriminare etnică, Sarkady se apără cu un teanc de documente, provenind de la toate controalele care s-au făcut pe această temă la Filarmonică, acte care demontează aceste acuze şi îl scot pe director nevinovat. „Nu am schimbat componenţa etnică a instituţiei. În continuare, 2/3 dintre angajaţi sunt români. Este adevărat că am angajat şi mulţi maghiari, dar este vorba despre două sau trei persoane pe un post. De fiecare dată dacă angajez un ungur sunt bănuit de alte lucruri. Aşa este, sunt şi eu ungur şi nu pot să schimb asta doar ca să nu fiu bănuit!”, conchide Sarkady Zsolt.
Valentin Buda13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor