Noi demersuri pentru incineratorul de deseuri de la CET Sud

De A. Strugariu
La sfârşitul lui februarie va avea loc licitaţia pentru realizarea unui incinerator de deşeuri la CET Sud
La sfârşitul lui februarie va avea loc licitaţia pentru realizarea unui incinerator de deşeuri la CET Sud
Societatea International Recycling Energy Timişoara, care are ca acţionari Consiliul Local Timişoara, compania de termoficare Colterm şi Raroma Service AG Elveţia, va organiza, la sfârşitul acestei luni, licitaţia pentru realizarea unui incinerator de deşeuri la CET Sud.

Dacă iniţial cei de la Raroma aveau 49% din acţiunile noii societăţi International Recycling Energy (IRE) Timişoara, creată special pentru a realiza instalaţia pentru valorificarea energetică a deşeurilor de la CET Sud, primarul a afirmat că procentele au fost renegociate, iar în prezent consiliul local şi Coltermul deţin 70%.

„Este lansată deja licitaţia, şi ea se va finaliza în cursul lunii martie, pentru contractarea executantului lucrării de construire a unui incinerator de deşeuri cu putere calorică însemnată. E vorba despre composturi de deşeuri care în loc să ajungă în deponee şi să intre în putrefacţie până la urmă sunt valorificate prin ardere. Vom produce energie electrică şi în regim de cogenerare energie termică. Incineratorul va fi realizat printr-un credit garantat de primărie. Locaţia va fi undeva în apropierea CET Sud.

Vom obţine profit. Fiind acţionar majoritar cu o cotă de 70% din dividente ne va reveni o sumă importantă şi această sumă o vom aloca cu titlul de subvenţie la gigacalorie. De asemenea, căldura pe care o vom obţine va fi folosită tot pentru ca gigacaloria să se ieftinească. Profitul se va obţine din vânzarea energiei electrice, evident, energie produsă din resurse regenerabile”, a afirmat primarul Nicolae Robu.

Investiţia se ridică la aproape 60 de milioane de euro fără TVA.

Municipalitatea va garanta pentru credit şi va pune la dispoziţie terenul şi utilităţile pentru realizarea investiţiei, în timp ce cei de la Raroma ar veni cu “aportul de know-how, inclusiv cu ideea şi cu competenţa”, a afirmat edilul.

„Licitaţia pentru desemnarea antreprenorului general este programată în 28 februarie. Investiţia se va face pe credit furnizor. Creditul va fi contractat de antreprenor, urmând să fie rambursat pe o perioadă de 13 ani, din care 3 ani de graţie”, ne-au declarat reprezentanţii IRE.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !