Noi facilităţi fiscale de la 1 august 2016

Reactualizat la:
Noi facilităţi fiscale de la 1 august 2016
Modificarea Codului fiscal oferă facilităţi cercetătorilor şi celor care renunţă la locuinţă prin Legea dării în plată.

Darea în plată, scutită de impozit. Cercetătorii, scutiţi de impozit pe salarii. TVA redusă la 9% pentru livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură. Acestea sunt doar câteva dintre facilităţile fiscale aprobate prin OUG nr. 32/2016 de modificare a Codului fiscal, cu aplicare unele de la 30 iunie şi altele de la 1 august 2016.

Cercetare fără impozit

Începând cu 1 august 2016 vor fi scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor persoanele fizice care desfășoară activităţi de cercetare-dezvoltare aplicativă sau de dezvoltare tehnologică.

Condiţiile de acordare a scutirii se vor stabili prin Ordin comun al ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, ministrului Finanțelor Publice, ministrului Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit actului normativ, de la 30 iunie 2016 nu datorează impozit pe veniturile din transferul dreptului de proprietate în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal, în condiţiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată

Scutirea se aplică atât debitorului, cât şi co-debitorilor, co-plătitorilor, garanţilor personali sau ipotecari ai debitorilor în cazul în care prin operaţiunea de dare în plată se transferă dreptul de proprietate imobiliară din patrimoniul personal al acestora. Scutirea este acordată o singură dată pentru prima operaţiune de dare în plată.

Pentru a beneficia de scutirea de la plata impozitului pe transferul dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal, persoanele fizice au obligaţia depunerii unei cereri la organul fiscal competent, în termen de 90 de zile de la data comunicării hotărârii judecătoreşti, sub sancţiunea decăderii.

De asemenea, odată cu apariţia OUG nr. 32/2016, începând cu 30 iunie 2016 sunt incluse în categoria veniturilor din alte surse şi veniturile obţinute de operatorii statistici din activitatea de colectare a datelor de la populaţie şi de la persoanele juridice cuprinse în cercetările statistice efectuate în vederea producerii de statistici oficiale, cu excepţia celor obţinute ca urmare a unor contracte încheiate în baza Legii nr. 53/2003-Codul Muncii.

TVA de 9% la îngrăşăminte

O altă modificare adusă de actul normativ este introducerea, de la 1 august 2016, unei cote reduse de TVA de 9% pentru livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !