Noi facilitati la impozite

Locuintele construite în baza Legii nr. 114 beneficiaza de scutire timp de 10 ani. Aprobarea noului set de impozite locale vine în acelasi pachet cu un regulament de acordare a facilitatilor fiscale.

Ca o noutate fata de anii trecuti, acesta îi scuteste de impozite pe cei care si-au ridicat locuinte în baza unor legi care stimuleaza dezvoltarea fondului locativ.

Scutiri la case

Regulamentul adoptat de alesii locali largeste categoria beneficiarilor de scutiri de taxe în proportie de 100%. Astfel, o locuinta noua construita în baza Legii nr. 114/1996 (Legea locuintei), la fel ca una ridicata în baza Ordonantei Guvernului nr. 19/1994 privind stimularea investitiilor pentru realizarea unor lucrari publice si constructii de locuinte, este scutita de orice fel de impozit vreme de zece ani.

O alta noutate este scutirea de impozit a imobilelor care au fost reabilitate sau modernizate termic pe toata perioada rambursarii creditului accesat pentru aceasta operatiune.

Regulamentul pastreaza categoriile traditionale de beneficiari ai scutirilor de impozit: veteranii de razboi, persecutatii politic ai dictaturii comuniste, martirii si luptatorii Revolutiei din 1989, vaduvele de razboi si ale veteranilor, cele care nu s-au recasatorit si persoanele cu handicap grav sau invalizii de gradul I si II.

Si la terenuri

Categoriile scutitilor de plata impozitului pe teren nu au fost modificate fata de anii trecuti. Astfel, conform regulamentului, sunt scutiti de aceasta plata veteranii de razboi, persecutatii politic ai dictaturii comuniste, martirii si luptatorii Revolutiei din 1989, vaduvele de razboi si ale veteranilor, cele care nu s-au recasatorit si persoanele cu handicap grav sau invalizii de gradul I si II. Acestia sunt si beneficiarii scutirii de taxa auto, de taxa pentru eliberearea certificatelor, avizelor si autorizatiilor.

Facilitati optionale

Regulamentul lasa la bunul plac al Legislativului acordarea câtorva categorii de scutiri, conform prevederilor legale din domeniul fiscalitatii. Consilierii pot acorda atât scutirea de impozit cât si diminuarea sumei pentru persoane care au venituri lunare mai mici decât salariul minim pe tara. De asemenea, ei pot da amânari si asalonari la plata, scutiri de penalitati sau dobânzi la întârziere pentru orice categorie de platitori.

O categorie de scutiri devenita interesanta mai nou pentru oradeni este scutirea pentru amenajarea de acoperisuri de tigla sau înlocuitori, pe structura de sarpanta. De acordarea acesteia se leaga si unicul comentariu din sedinta. „Daca este vorba de scutirea de impozit în contul unui acoperis, atunci pot fi de acord. Cer sa se faca o diferenta, însa, între acoperis si mansarda. Cu construirea unei mansarde se creeaza spatii locuibile noi, pe care nu vad de ce sa le scutim de impozite”, a cerut Florian Pantea. Solicitarea sa a devenit parte din regulament.

Cristina Ghilea

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !