Noi inaugurări în Bihor cu ministrul Nicolăescu

Noi inaugurări în Bihor cu ministrul Nicolăescu
ORADEA – După ce pe 1 martie ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, tăia trei panglici inaugurale la Oradea, azi a mai tăiat două. Prima la inaugurarea celui de-al doilea Centru PET/CT din România şi a doua la inagurarea primului ambulatoriu integrat din Bihor, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix.   VIDEO Forum VIDEO Forum

La finalul vizitei în Bihor care nu a durat mai mult de trei ore, ministrul a avut o întrevedere cu medicii de familie şi medici specialişti la Spitalul Clinic Municipal.

„La noul centru PET/CT am cerut conducerii să alcătuiască o notă de fundamentare despre modul în care ar trebui perfecţionat Programul de Oncologie, astfel încât să fie inclus şi acest nou serviciu de diagnosticare”, a afirmat ministrul Nicolăescu, la finalul vizitei sale în Bihor, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PNL Bihor. Aceasta în condiţiile în care o investigaţie costă în jur de 1200 de euro.

Cât priveşte lucrările de la Spitalul de Recuperare din Băile Felix, ministrul a promis că şi pe viitor această unitate sanitară va beneficia de susţinerea financiară a MS-ului. „Vom oferi fonduri pentru a se amenaja bazinul de recuperare din interior cât şi pentru acoperirea celui exterior, astfel încât cel din urmă să poată fi folosit şi în timpul iernii, crescând accesibilitatea pacienţilor”, a promis ministrul.

Mai multe pe listă
Ministrul a dorit să comenteze noua lista de medicamente gratuite şi compensate de la Oradea, făcând cu această ocazie anumite afirmaţii în exclusivitate. „Pe fiecare dintre cele trei subliste s-au adăugat cu 30% mai multe medicamente. Bunăoară, sublista A, cu gradul de compensare de 90%, e formată pentru prima oară din medicamente ieftine pentru a avea acces un număr mai mare de bolnavi. Astfel, de la 119 DCI -uri (denumire comună internaţională), câte erau iniţial, s-a ajuns la 158. Şi să nu uităm că aici este vorba de tipuri de substanţe active, cărora le corespund mult mai multe tipuri de medicamente”, susţine ministrul.

Cât priveşte sublista B, aceasta are cu 58 DCI-uri în plus, iar sublista C, unde gradul de compensare este de 100%, la fiecare subgrupă adresată unor anumite patologii, s-au adăugat alte 2 – 6 produse.

„Această propunere de listă va fi însoţită de protocoale terapeutice. Astfel se va şti pe ce criteriu se ia un medicament sau altul. Sperăm ca până pe 30 iunie să fie dată Hotărârea de Guvern şi Ordinul de Ministru vizând aplicarea acestora, astfel încât de la 1 iulie să şi intre în vigoare”, speră Nicolăescu, care a dorit să sublinieze faptul că lista de medicamente aduce încă o noutate, fiind dealtfel şi o premieră pentru România: pe listă vor fi incluse şi medicamente organice.

Medicamente şi servicii medicale în paralel
Totodată, ministrul Sănătăţii a promis că o dată cu implementarea noii liste cu medicamente se va oferi şi noul pachet de servicii medicale de bază finanţat din fondul unic de asigurări de sănătate. „Vor fi în jur de 150 de servicii care vor fi decontate. La aceste servicii vor fi disponibile în paralel şi medicamentaţiile necesare, astfel încât asiguratul să ştie ce i se cuvine, atât pe partea de investigaţie cât şi ca medicamentaţie”, a precizat Nicolăescu.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !