Noi indicii în ancheta morţii lui Litvinenko

Noi indicii în ancheta morţii lui Litvinenko
RUSIA – Nici o barieră diplomatică sau politică nu va opri ancheta asupra morţii fostului spion rus, Alexandr Litvinenko, a promis premierul britanic Tony Blair, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său danez, Anders Fogh Rasmussen.

Aflat la Copenhaga, liderul cabinetului de la Londra a declarat că va discuta pe această temă, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dacă va considera necesar.

Fostul agent al serviciilor secrete ruse, refugiat în Marea Britanie în anul 2000, a decedat săptămâna trecută într-un spital din Londra, la capătul a două săptămâni de suferinţă. La autopsie, medicii legişti au stabilit că acesta a fost iradiat cu poloniu radioactiv. Într-o scrisoare publicată postum, el îl acuza pe Putin de a fi ordonat asasinarea sa. Moscova a negat orice implicare în asasinat, dar suspiciunile create au creat tensiuni diplomatice între Rusia şi Marea Britanie.

Şeful Agenţiei ruse pentru Energie Atomică, Serghei Kirienko, se îndoieşte că Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu radioactiv, deoarece Moscova deţine un control foarte strâns asupra exporturilor acestui metal. Exporturile de poloniu către Marea Britanie au încetat în anul 2001 sau 2002, afirmă expertul rus. Pe de altă parte, savantul italian Mario Scaramella, care a luat masa cu Litvinenko într-un restaurant japonez din Londra, la 1 noiembrie, s-a îmbolnăvit. Scaramella îl avertizase atunci pe Litvnenko că vieţile lor sunt ameninţate de o bandă de criminali din Sankt Petersburg, aceeaşi care a asasinat-o pe Anna Politkovskaia.

Aflat sub protecţia poliţiei britanice, cetăţeanul italian a fost supus unor teste pentru a se determina dacă a fost sau nu iradiat. Poliţia a găsit urme de material radioactiv în restaurant, la domiciliul lui Litvinenko, dar şi în alte locaţii vizitate de acesta.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase