Noi promisiuni de reducere a pretului gigacaloriei in Timisoara

De A. Strugariu
Reactualizat la:
Nicolae Robu a expus pe scurt variantele care ar putea duce,în opinia sa, la reducerea preţului gigacaloriei
Nicolae Robu a expus pe scurt variantele care ar putea duce,în opinia sa, la reducerea preţului gigacaloriei
Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că în următorii ani cetăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire ar putea plăti facturi mai mici dacă se apelează la soluţii alternative, cum ar fi arderea deşeurilor, şi nu se va miza doar pe gaz, dacă acolo unde există pierderi în reţea se vor realiza mini-centrale de cartier şi se va merge pe cogenerare, iar în paralel va continua retehnologizarea la CET Sud şi Centru, ceea ce va însemna un mare plus în privinţa reducerii noxelor.

Aflat în vizită la Colterm, care a prezentat, marţi, stadiul proiectului pe fonduri europene privind retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Timişoara, primarul Nicolae Robu a expus pe scurt variantele care ar putea duce, în opinia sa, la reducerea preţului gigacaloriei.

„Pe de o parte încercăm să reducem noxele, iar pe de altă parte să reducem preţul la gigacalorie. Preţul la gigacalorie se poate reduce cu cel puţin 25%, desigur într-un anumit orizont de timp, şi nu peste noapte, în ipoteza păstrării constante a preţurilor la gaz, cărbune şi alţi combustibili. Cum se poate reduce preţul? Pe de o parte îmbunătăţind tehnologia pe care o avem – se întâmplă asta la Colterm -, pe de altă parte îmbunătăţind reţelele de transport astfel încât să nu mai avem pierderile uriaşe pe care le avem la ora actuală pe unele dintre conducte, în al treilea rând prin asigurarea, pentru anumite zone, situate la distanţe foarte mari, producerii de agent termic, în cogenerare, prin centrale mai mici, plasate acolo la nivel de cartier. În al patrulea rând un rol important în reducerea preţului la gigacalorie îl are producerea de energie electrică în regim de cogenerare de agent termic prin arderea deşeurilor, prin arderea unor reziduuri sau materiale bio, paiele de exemplu. (…) Orice acceptăm, cu condiţia să nu poluăm”, a afirmat Robu.

Edilul a explicat că se doreşte implementarea unui proiect pilot, de realizare a unor mini-centrale de cartier în oraş.

„Avem în vedere ca la distanţe mari de centrale, unde reţeaua de transport este în stare foarte proastă şi pierderile sunt foarte ridicate, să analizăm posibilitatea de a realiza o centrală insularizată, de cartier, care să funcţioneze la parametri înalţi, nu cu pierderi. Domnul director (n. r. – directorul societăţii Colterm, Petrică Pampu) are în vedere ca anumite zone să funcţioneze pe acest nou principiu, complementar soluţiei de a produce agentul termic într-o centrală mare, centralizat. Vom ajunge astfel în situaţia ca ceea ce producem la CET Sud, de exemplu, să ajungă la cetăţeni cu un randament bun, mult îmbunătăţit, vom reabilita reţelele care merită pentru a reduce costurile, vom produce energie termică şi o vom face în cogenerare în zonele unde nu merită să rămânem racordaţi centralizat”, a explicat Robu. Această mini-centrală ar putea fi realizată undeva în nordul oraşului, a completat directorul Colterm.

Un alt proiect al administraţiei locale se referă la producerea de energie termică şi electrică prin arderea deşeurilor, iar reprezentanţii municipalităţii spun că sunt deschişi la orice alte soluţii alternative, cu condiţia ca acestea să nu aducă un plus de poluare.

„La toate acestea se va adăuga fabrica de produs energie termică şi electrică prin arderea deşeurilor. Este deja pe rol licitaţia pentru realizarea acestui obiectiv. Săptămâna trecută am mai avut o întâlnire cu nişte investitori care ar dori să facă în Timişoara o fabrică de ars paie care să producă, la un preţ extraordinar de convenabil, şi energie electrică şi energie termică”, a mai afirmat primarul.

În ceea ce priveşte situaţia Colterm, primarul a declarat că societatea a scăpat de faliment după ce s-au primit bani de la Guvern pentru plata arieratelor, dar nu a scăpat complet de datorii, mai are de plătit furnizori şi va apela la un nou împrumut.

„Asigurăm cash-flowul, nu vom intra în impas, cetăţenii pot fi liniştiti, Coltermul va funcţiona fără probleme”, a conchis Robu.

La Colterm au fost finalizate şi primele lucrări pe fonduri europene în cadrul proiectului de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură. Proiectul este implementat în proporţie de aproximativ 45%. Au fost retehnologizate pompele de transport de la CET Centru şi CET Sud, la CET Centru a început retehnologizarea a două cazane de apă fierbinte, a fost montată o nouă staţie pentru monitorizarea emisiilor la coşul de fum şi creşterea randamentului cazanelor, iar la CET Sud este în construcţie o nouă instalaţie de desulfurare, care va reduce semnificativ emisiile de sulf. Totodată, la CET Sud se află în curs de retehnologizare şi trei cazane de aburi.

Valoarea totală a proiectului, cofinanţat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, este de aproape 255.200.000 de lei, fără TVA.

La final, proiectul va duce la scăderea concentraţiilor emisiilor de dioxid de sulf şi oxizi de azot, care depăşesc limitele maxime admise în municipiu, şi va îmbunătăţi eficienţa energetică a sistemului de încălzire, de care beneficiază 70.000 de gospodării, spun reprezentanţii municipalităţii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !