Noi reglementari pentru someri

Noi reglementari pentru someri
Stagiul de cotizare reprezintă perioada pentru care s-a datorat contrubuţia de asigurări pentru somaj.

Începând cu data de 28 februarie au fost publicate modificările privind sistemul asigurărilor de somaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Actul normativ redefineşte stagiul de cotizare, asiguratul, indemnizaţia de somaj, precum şi abrogă prevederile referitoare la militari.

Principalele modificări legislative vizează termenul de depunere a dosarului de somaj. Astfel, dacă până acum dosarul se putea depune în 30 de zile de la data disponibilizării, începînd cu 28 februarie 2011 termenul a fost redus la 10 zile.

O altă modificare importanta se referă la redefinirea definiţiei sagiului de cotizare. OUG 17/2011 stipulează că stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-a datorat contrubuţia de asigurări pentru şomaj atât de către asigurat cât şi de angajator sau după caz, numai de către asigurat, precum şi perioada pentru care persoanele asigurate în sistemul asigurărilor pentru somaj prin încheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat şi au plătit contribuţia pentru somaj.

Constituie stagiu de cotizare şi perioadele pentru care angajatorul este scutit, în condiţiile legii de plata controbuţiei datorare la bugetul asigurărilor pentru somaj. „Astfel, constituie stagiu de cotizare perioada pentru care s-a datorat contribuţia de asigurări de somaj şi nu pentru care s-a satorat şi plătit cum era până acum. Asiguratul nu este vinovat dacă nu i-au fost virare contribuţiile, el putând beneficia de somaj”, a precizat Dorel Drăghici, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor.

Schimbări

Şomerii trebuie de asemenea să ştie că în cazul ivirii incapacităţii temporare de muncă trebuie să trimită în 24 de ore de la data acordării concediului medical o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte seria şi numărul certificatului de concediu medical, data acordării, numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează dar şi adresa la care va locui pe perioada vavabilităţii concediului medical. „Declaraţiile se pot transmite prin fax, poştă, e-mail sau se pot depune la AJOFM”, a precizat Pavel Haragoş, şef serviciu în cadrul AJOFM Bihor.

S.Al.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !