Noi schele pe Corso | Casa Venețiană e în refacere

6Comentarii
Centrul Istoric
Centrul Istoric - © Foto: PMO
Lucrarea a fost adjudecată de asocierea Drum Asfalt SRL – Trameco SA, care are la dispoziţie 18 luni să predea lucrarea.

Palatul Rimanóczy Kálmán Senior sau Casa Veneţiană, cum mai e cunoscut imobilul situat în Parcul Traian nr. 1, e îmbrăcat în schele şi, de azi, ar trebui să înceapă etapa desfacerilor de tencuială.

Palatul a fost selectat în anul 2018 pentru a fi reabilitat în cadrul Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea.

Proiectul se realizează ca urmare a stării avansate de degradare a clădirii, atât în ceea ce privește tâmplăria și acoperișul, cât și la nivelul învelitorilor și al tencuielilor.

Realizat în 1905, în stil eclectic, el este o copie, la o altă scară şi evident mult simplificată, a palatului veneţian Cá d’Oro.

Evoluția în timp a clădirii a fost marcată atât de o degradare fizică, cât și de intervenții neconforme. Readucerea clădirii la standardele estetice și vizuale care au consacrat-o ca un obiectiv arhitectural reprezentativ pentru Oradea necesită lucrări ample.

Pentru început, s-au prevăzut înlocuirea elementelor degradate ale șarpantei, ignifugarea și tratarea antibacteriologică a tuturor elementelor de lemn din interiorul podului, indiferent dacă acestea sunt elemente structurale ale șarpantei sau subansambluri nestructurale ale acesteia dar şi schimbarea integrală a învelitorii, refacerea șorțurilor din tablă zincată de la nivelul doliilor și al bazei învelitorii, rezidiri locale ale coșurilor de fum, evacuarea obiectelor depozitate în incinta podului, igienizarea suprafețelor din lemn și din zidărie aparentă din interiorul podului.

Pentru a limita accesul păsărilor în pod s-a pus în contract şi etanșeizarea integrală a accesului în pod. Odată terminat podul, se trece la refacerea tencuielilor și a zugrăvelilor atât la fațadele exterioare, cât și la cele interioare cu materiale poroase.

Cablurile de pe fațade urmează să fie înlăturate şi se va trece la restaurarea integrală și unitară a tâmplăriilor spațiilor locative, restaurarea sau implementarea unitară a sistemelor de rolete de la ferestre şi zugrăveli cromatice. Elementele decorative din stuc se vor reface după martorii existenți încă pe faţade. Acolo unde lipsesc, se vor confecționa respectiv restaura elementele decorative din tablă de zinc de la baza învelitorii, cu respectarea integrală a formei acestora precum și cu păstrarea modului original de prindere al acestora de structura clădirii, restaurarea integrală a feroneriilor, inclusiv vopsirea acestora.

Stadiul actual al execuției lucrărilor

Amplasamentul a fost predat executantului în data de 10 octombrie 2018. De la emiterea ordinului de începere și până în prezent s-a făcut organizarea de șantier, degajarea podului, desfacerea și refacerea tencuielilor la pereții din curtea secundară de lumină. Sunt în execuţie finisajele exterioare la pereți.

Recent au fost de asemenea montate schelele pe fațada situată înspre Parcul Traian, urmând să se execute lucrările de desfacere a tencuielilor începând cu data de 12 noiembrie 2018. În acest moment se află în curs de execuție înlocuirea învelitorii și a elementelor de șarpantă la acoperiș, în zona dinspre curtea de lumină.

Valoarea investiției este de 2.982.175,84 lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Lucrările sunt executate de asocierea Drum Asfalt SRL – Trameco SA.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor