Normele UE, doar o sperietoare

2Comentarii
Normele UE, doar o sperietoare
ORADEA – „Vor creşte preţurile!”, „Ne vor schimba tradiţia!”, „Vor cere materiale ecologice, mai scumpe!”. Acestea, şi nu numai, sunt sperietorile vehiculate deja de la finalul anului trecut în mass-media.

Astfel, se vehiculează că aşa-numitele norme europene cer sicrie „europene” groase de cel puţin 3 cm, prevăzute cu epuratoare, garnituri biodegradabile, haine şi pantofi de unică folosinţă pentru răposat şi interzic cu desăvârşire priveghiul în alt loc decât la capele.

Fără lege
„Nu am primit nici o dispoziţie în acest sens”, spune doamna care deserveşte magazinul de pompe funebre al Regiei Autonome Pieţe Agrement Salubrizare, administratorul cimitirului. Frapantă este, în fapt, inexistenţa unei legi care să reglementeze această activitate sensibilă.

„Nu am auzit absolut nimic oficial legat de vreo normă europeană pentru înmormântări. De la începutul anului şi până acum am avut 66 de înmormântări, şi le-am făcut la fel ca în anul trecut. În România nu există o lege funerară, aşa că nu văd cum să existe norme care să amendeze o lege, atâta vreme cât aceasta nu există. În România se vor vedea schimbările poate în patru sau cinci ani”, apreciază Ildiko Mavrodoglu, administrator al unei firme de pompe funebre din Oradea.

Produse similare
În absenţa unei asemenea legi, dar în aşteptarea tăvălugului legislativ european, administratorul spune că încearcă să-şi ghideze activitatea după legea funerară maghiară. „Nici în Ungaria nu se simte încă, pe deplin, că e în Europa. Diferenţa majoră este că prestatorii lor de pompe funebre trebuie să fie atestaţi în urma unui curs de calificare, dar sunt probleme destule, încă, şi la ei”, crede femeia.

Datorită apropierii de graniţa vestică, dar şi a interesului firmelor de specialitate de a-şi ridica standardul cât mai sus, la Oradea se lucrează deja cu multe produse similare celor din UE. „Sunt firme din Italia sau din Ungaria care au furnizori în partea noastră de judeţ. Noi cumpărăm aceleaşi produse – europene, în fond – dar atâta vreme cât la noi în ţară nu se produc materiale biodegradabile, nu văd de unde am putea procura”, spune administratorul.

Obligativitatea priveghiului la capelă este binevenită, apreciază Ildiko Mavrodoglu. „Cu asta sunt perfect de acord. Va fi greu să convingi oamenii să-şi ducă răposatul la capelă, chiar şi aici, în oraş, nemaivorbind de ce este la sate. În zone ca Oncea sau Ioşia Nord, lumea-şi priveghează mortul în casă câte două zile, chiar dacă la cimitir sunt capele. E foarte frumos ce se vorbeşte în normele acelea, dar la noi nu se poate încă”, crede femeia.

Cristina Ghilea2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor