Notare ca în anii ’50

Vasile Szanto
Vasile Szanto
Deva – Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) doreşte reintroducerea în unităţile şcolare a vechiului sistem de notare, cu note de la 1 la 5.

Impus de sovietici în anii ’50, sistemul de notare ar putea reveni în şcolile din România mai ales că profesorii nu îl resping în totalitate. În judeţul Hunedoara se pare că reprezentanţii unităţilor şcolare acceptă această schimbare cu condiţia ca ea să nu fie făcută brusc.

„Personal nu mă afectează această schimbare în notare cu condiţia să mi se prezinte o anexă în care să se specifice concret ce înseamnă nota 1 şi ce înseamnă nota 5. Dacă va fi introdus acest sistem cred că ar trebui să se facă la începutul anului şcolar al ciclului primar”, e de părere Vasile Szanto, profesor la Şcoala Generală „Lucian Blaga” din Deva.

Conducătorii unităţilor şcolare din judeţul Hunedoara nu doresc o schimbare imediată a sistemului de notare pentru că impactul pentru profesori şi elevi este mult prea mare.

„Dacă noile note vor intra în vigoare pentru anul 2007 atunci nu este prea bine. La acest lucru mai trebuie reflectat pentru că un astfel de proiect trebuie introdus treptat şi sub formă de experiment pentru că impactul este mult prea mare. Am fost obişnuiţi cu note de la 1 la 10, iar pentru noi, profesorii, va fi foarte greu să ne adaptăm. Se vrea prin aceasta o relaxare a sistemului de notare, dar eu cred că acest lucru ar trebui făcut materiei, care este scrisă într-un limbaj greu accesibil pentru elevi”, susţine Rodica Popa, director adjunct la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva.

Unii elevi nu sunt dispuşi la schimbare şi cer ca notele să rămână la fel. „Cred că noul sistem de notare constituie o schimbare mai mult înspre rău. Pentru că nu suntem obişnuiţi cu noile note ne va fi foarte greu să ne adaptăm”, crede Lidia Buble, elevă la Şcoala Generală „Lucian Blaga” din Deva.

Deocamdată noul sistem de notare se află la stadiul de intenţie, dar cert este că introducerea lui imediată este respinsă de toată lumea.

„M-ar afecta dacă ar fi introdus de azi pe mâine. O astfel de schimbare trebuie realizată treptat şi la începerea unui an şcolar”, concluzionează profesorul Vasile Szanto.

Călin Bicăzan
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase