Nou program la şomaj

Deva – Contribuţia angajatorilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj diferă în funcţie de categoriile de personal încadrate. Aceasta pentru că sunt categorii de personal pentru care există sau nu obligativitatea ca patronul să contribuie la Fondul de garantare al creanţelor salariale.

Firma plăteşte pentru şomaj 2,25% sau 2%. Cota de 2,25% se aplică asupra fondului de salarii brute realizat la categoriile de personal pentru care angajatorii nu au obligaţia să contribuie la Fondul de garantare al creanţelor salariale.

„Cota de 2% se aplică asupra fondului de salarii brute realizat de salariaţii încadraţi în temeiul unui contract individual de muncă încheiat pentru normă întreagă sau cu timp parţial sau al unui contract de muncă la domiciliu, de muncă temporară sau de ucenicie la locul de muncă, indiferent de durata acestora. La acest procent se adaugă 0,25%, reprezentând contribuţia datorată pentru constituirea fondului naţional de garantare al creanţelor salariale”, a declarat Vasile Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara.

Contribuţia angajatului

Contribuţia datorată de angajaţi a rămas la nivelul de 1%, cotă aplicabilă asupra salariului de bază lunar brut, contribuţie ce va fi reţinută şi virată de către angajatori. Pentru persoanele care au încheiat contracte individuale de asigurare pentru şomaj contribuţia datorată este de 3,25% din venitul asigurat.

Depunerea declaraţiilor

„Informăm toţi angajatorii din judeţ că depunerea declaraţiilor privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru luna ianuarie se va face în perioada 15–25 februarie. Noua versiune a programului informatic necesar pentru completarea declaraţiei va fi disponibilă din această săptămână pe site-urile www.anofm.ro sau www.ajofmhd.ro”, a precizat directorul AJOFM Hunedoara. Agenţia oferă firmelor posibilitatea depunerii declaraţiilor prin poşta electronică la adresa: declaraţii@ajofmhd.ro. Începând cu declaraţiile aferente lunii februarie, se va reveni la perioada cunoscută de depunere între 1–25 ale lunii, pentru luna precedentă.

Plătesc 2,25% la şomaj
– funcţionarii publici şi alte categorii de persoane care desfăşoară activităţi pe baza actului administrativ de numire;
– persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului;
– soldaţii şi gradaţii voluntari;
– persoanele care au raport de muncă în calitate de membru cooperator;
– alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate, potrivit legii, care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute anterior şi nu prestează activitate în temeiul unui contract individual de muncă.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !