NOU: Un nou aparat DEXA pentru depistarea OSTEOPOROZEI in Oradea

Reactualizat la:
NOU: Un nou aparat DEXA pentru depistarea OSTEOPOROZEI in Oradea
Ce este osteoporoza? Una dintre cele mai frecvente cauze ale osteoporozei o reprezinta scaderea sau absenta hormonilor estrogeni, scadere aparuta odata cu instalarea menopauzei la femei. Deficitul de estrogeni poate duce imediat dupa menopauza la o pierdere rapida a substantei osoase.

Osul reprezinta elemental de baza al scheletului si are mai multe functii:

  • confera corpului forma si support
  • de protectie
  • de locomotive
  • de rezerva pentru unele substante minerale
  • de producere a unor componente ale sangelui

Oasele omului sunt alcatuite dintr-un invelis exterior compact si in interior dintr-un schelet cu aspect de burete cu nenumarate ramificatii. Aceste formatiuni microscopice osoase de tesut conjunctiv, care isi pastreaza rezistenta datorita depunerilor cristalelor de calciu, se afla intr-o permanenta schimbare. In mod normal la persoanele adulte tinere reducerea substantei osoase este compensata de o crestere corespunzatoare.

Acest echilibru reglat hormonal poate suferi dereglari din diferite cauze, substanta osoasa reducandu-se. Astfel stabilitatea si rezistenta oaselor scad, acestea devenind poroase si fragile.

> Masurarea si stabilirea riscului osteoporozei

Pentru a stabili daca o persoana prezinta un risc crescut pentru osteoporoza, in afara anamnezei (factori de risc, afectiuni, medicamentatie) este deosebit de importanta si masurarea densitatii minerale osoase.

Masurarea trebuie efectuata cu un aparat DEXA (DualEnergy X-Ray Absorptiometry).

Numai aceasta metoda furnizeaza rezultate concludente.

In cazul in care osteoporoza a fost diagnosticata sau pacientul prezinta un risc crescut de osteoporoza, trebuie sa inceapa imediat tratament medicamentos recomandat de medic. In plus este recomandat sa se ia calciu, vitamina D si practicarea sportului in mod regulat.

Masurarea densitatii osoase trebuie repetata dupa un an de la inceperea tratamentului pentru a verifica rata de success terapeutic.
AntetOradea

> Cum se poate preveni osteoporoza?

Cu o alimentatie bogata in calciu si cu exercitii fizice regulate.

Calciul reprezinta un element important pentru structura osoasa. De aceea este necesara o alimentatie cu un aport suficient din aceasta substanta minerala. Laptele si produsele lactate contin o cantitate mare de calciu. Necesarul zilnic recomandat este pana la 1500 mg calciu.

Pentru absorbtia calciului din intestine este necesara vitamina D.

Vitamina D este produsa la nivelul pielii sub influenta razelor solare, de aceea se recomanda miscarea in aer liber.

> Unde se efectueaza masurarea densitatii osoase?

In Oradea, Centrul Medical de Imagistica si Radiologie TRANSILVANIA IMAGISTICA este dotat cu aparatura moderna si performanta, coordonate de cei mai buni medici specialisti in domeniu.

Contact: 0359.80.80.20 , 0359.80.80.22

Str. Roman Ciorogariu nr. 9 (vis-à-vis de Posta Mare)

 

Advertorial!