Noul cod fiscal pe Internet

Noul cod fiscal pe Internet
Impozite de lux pe tigari si bauturi alcoolice, taxe marite, reduceri de scutiri. Acestea sunt câteva dintre propunerile noului Cod Fiscal supus saptamâna trecuta spre dezbaterea opiniei publice pe site-ul Ministerului Finantelor (www.mfinante.ro), înainte de a fi aprobat de Guvern.

Românii pot participa activ la modificarea noului Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianurie 2006, prin propuneri.
Unul dintre proiectele supuse spre dezbatere opiniei publice, în urma cu câteva luni, cel care se referea la indemnizatia pentru cresterea copilului pâna la vârsta de doi ani, a fost retras spre modificare. O contributie la aceasta retragere au avut presa si, nu în ultimul rând, opinia publica.


Reprezentantii Ministerului Finantelor propun în acest proiect modificari radicale pentru impozitarea tranzactiilor imobiliare, dar si în cazul impozitelor pe cladiri si vehicule. Potrivit proiectului, veniturile din dividende, dobânzi si câstiguri de capital vor fi impozitete din 2006 cu 16%.

Tigarile si alcoolul devin lux

Potrivit noului Cod Fiscal, tigarile si bauturile alcoolice vor deveni produse de lux. Prin noul prioect se introduce notiunea de „valoare de referinta” la tigari si alcool. „Pretul maxim de vânzare cu amanuntul nu poate fi mai mic decât o valoare de referinta care sa reprezinte 76% din pretul maxim de vânzare cu amanuntul aferent tigaretelor din categoria de pret cea mai vânduta”, se spune în proiect. Aceasta valoare va fi stabilita trimestrial, la fel ca si valoarea accizelor la tutun.


Pe lânga aceasta, comerciantii de bauturi alcoolice si tigari vor fi obligati sa se doteze cu mijloace necesare depistarii marcajelor false sau contrafacute.

Dan Birta