Noutăţi în sistemul de învăţământ în 2008

Noutăţi în sistemul de învăţământ în 2008
Un sistem mediocru şi necompetitiv, aşa a fost clasificat învăţământul în raportul comisiei prezidenţiale din 2007. După ce statistica internaţională a clasat şcoala românească pe locul 36 anul trecut, din 42 posibile, 2008 aşteapă schimbări majore în învăţământ şi un loc mai onorabil.

Începând cu anul şcolar 2007 – 2008, testele naţionale de admitere la liceu au fost înlocuite cu tezele cu subiect unic. Admiterea în clasa a IX-a pentru anul şcolar 2008-2009 se va face pe baza rezultatelor de la tezele cu subiect unic şi a mediei claselor 5-8.

Ministrul Cristian Adomniţei a lansat pe 17 decembrie pachetul legislativ. Potrivit acestuia, învăţământul obligatoriu ar urma să înceapă la vârsta de trei şi să cuprindă trei ani de grădiniţă, un an pregătitor, patru ani de şcoală generală şi cinci de gimnaziu.

Anii de gimnaziu vor putea fi urmaţi şi în regim de frecvenţă redusă sau la distanţă. Conform proiectului, religia nu va mai fi obligatorie. Elevii vor susţine bacalaureatul la 7 probe, nu la 8 cum este în prezent, la 2 sau 3 probe comune şi două specifice. Clasele de studiu vor fi mai aerisite. O grupă de grădiniţă va fi formată din cel mult 15 copii iar într-o clasă de gimnaziu vor învăţa cel mult 26 de elevi. Dacă vor dori să plece din ţară, părinţii vor fi obligaţi să îl înştinţeze pe directorul şcolii.

În ceea ce-i priveşte pe profesori, aceştia nu vor mai susţine examen de titularizare şi vor beneficia de prime de vacanţă anuală şi tichete de masă. Vor beneficia de reduceri de 50% din valoarea biletelor la film, teatru sau spectacole şi de 6 călătorii gratuite pe an cu trenul,maşina sau vaporul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !