Noutăţi la procedura de încadrare în grad de invaliditate

De Dan Birta
1Comentariu
La CJP Bihor, pe strada Dunărea sunt patru cabinete de expertiză
La CJP Bihor, pe strada Dunărea sunt patru cabinete de expertiză - © FOTO: JB

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor informează beneficiarii asupra procedurii de încadrare în gradul de invaliditate. Potrivit CJP Bihor, pensia de invaliditate se acordă persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și au realizat stagiul minim de cotizare prevăzut de lege. Încadrarea în grad de invaliditate se stabilește în conformitate cu criteriile și normele de diagnostic clinic, funcțional și de evaluare a capacității de muncă prevăzute în H.G. nr.155/2011.

Documente

Cererea și documentele medicale se depun la cabinetul de expertiză medicală în funcție de domiciliul solicitantului, cu cel puțin 45 de zile înaintea expirării duratelor maxime de concediu medical prevăzute de lege. Dosarul medical trebuie să conțină următoarele acte: copie xerox de pe cartea de identitate; bilete de externare din spital, scrisori medicale; referat medical eliberat de medicul curant; analize medicale de laborator; investigații imagistice; explorări funcționale în funcție de afecțiunea medicală; adeverința cu numărul de zile de concediu medical acordate pentru salariați/asigurați.

„Bolnavii netransportabili sunt expertizați pe baza documentației medicale”, transmite CJP Bihor. În urma examinării clinice și analizării documentelor medicale, medicul expert emite decizia medicală asupra capacitații de muncă. Decizia medicală poate fi contestată în termen de 30 zile de la emitere la comisia medicală de contestații.

În cazul în care pensionarul de invaliditate nu se prezintă la termenul de revizuire, prevăzut pe decizia medicală asupra capacității de muncă, se suspendă plata pensiei începând cu luna următoare.

Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă poate convoca pentru expertizare pensionarul de invaliditate. Neprezentarea atrage suspendarea plății pensiei iar reluarea acesteia se poate efectua numai în cazul în care pensionarul de invaliditate se prezintă în umătoarea perioadă de 12 luni de la data convocării la Institut. Drepturile se acordă începând cu luna următoare prezentării la revizuirea medicală.

„Persoanele care nu se prezintă la convocarea institutului în vederea revizuirii medicale, după expirarea perioadei de 12 luni de suspendare, dreptul de plată a pensiei încetează. În această perioadă de suspendare titularul pensiei de invaliditate nu are dreptul la alt tip de pensie decât eventual după încetarea acesteia. În cazul în care dosarul medical se află la Institutul Național de Expertiză Medicală la nivelul cabinetului teritorial de expertiză medicală nu se poate realiza revizuirea medicală”, se precizează în comunicatul CJP Bihor.

La nivelul Casei Județene de Pensii Bihor sunt cinci cabinete de expertiză medicală: patru cabinete de expertiză medicală cu sediul în cadrul CJP Bihor, str. Dunărea nr. 6 Oradea Tel: 0259.426.774, un cabinet de expertiză medicală în Marghita, str. Tudor Vladimirescu nr. 2, Tel:0734.010.610 şi un cabinet de expertiză medicală în Beiuș, str.Samuil Vulcan nr. 14-16, Tel: 0259.322.289.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor