Însurăţeii nu sunt prea interesaţi de bani

ORADEA – De la începutul anului şi până acum, cinci cupluri au spus „Da” în faţa ofiţerului de stare civilă, la Oradea, dintre acestea doar unul solicitând „premiul” de 200 de euro oferit de stat celor aflaţi la prima căsătorie, ne-a spus Ioan Szabo, angajat în cadrul Serviciului Imagine şi Mass-Media din Primărie.

Sprijinul financiar la constituirea familiei se acordă pe bază de cerere, prin completarea formularului-tip şi a unor declaraţii pe proprie răspundere date de ambii soţi că se află la prima căsătorie. Acestea se completează la Serviciul de Stare Civilă unde s-a încheiat căsătoria ori unde s-a transcris certificatul de stare civilă eliberat de autorităţile altui stat. Cererea se depune în termen de până la 30 de zile de la data încheierii căsătoriei.

Suma de 200 euro se acordă familiei în termen de 30 de zile de la data emiterii dispoziţiei scrise a primarului şi se calculează la cursul de schimb valutar al BNR din ziua lucrătoare precedentă emiterii dispoziţiei. Sprijinul financiar nu se impozitează, nu se ia în considerare la stabilirea altor drepturi şi obligaţii.
Acest drept se acordă şi familiilor în care unul sau ambii soţi sunt cetăţeni străini ori apatrizi, dar numai dacă au domiciliul sau cel puţin reşedinţa în România.

1.805 căsătorii
Serviciul de stare civilă din cadrul DEP Oradea invită familiile nou constituite să completeze cererea-tip, precum şi declaraţiile pe proprie răspundere că se află la prima căsătorie, prezentând în original şi copie xerox certificatul de căsătorie şi actele de identitate ale fiecărui soţ, la camera 116, Compartimentul Căsătorii, la primul etaj din Primărie.

Plata celor 200 de euro se achită în ziua de 30 a fiecărei luni, banii ridicându-se de la Serviciul Financiar-Contabil al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, cam. 117, cu prezentarea actului de identitate al titularului cererii.
„O simplă statistică elaborată la Serviciul de Stare Civilă ne arată că numărul căsătoriilor în anul 2006 a fost de 1.805, din care aproximativ 1.600 se aflau la prima căsătorie. De la an la an se constată o creştere uşoară, dar constantă, a numărului de căsătorii”, apreciază angajaţii DEP.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !