Întâlnirea matematicienilor

Întâlnirea matematicienilor
O conferinţă naţională de matematică, „Didactica matematicii”, a avut loc sâmbătă la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”. Evenimentul, aflat la a XXI-a ediţie, a fost organizat de Universitatea „Babeş-Bolyai” şi susţinut de Societatea de Ştiinţe Matematice, filialele Cluj şi Bihor, precum şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

În cadrul conferinţei, matematicieni din toată ţara şi-au prezentat lucrările în mai multe domenii. Manifestarea a avut caracter festiv, deoarece trei dintre cei mai cunoscuţi matematicieni români se află la ceas aniversar.

Aceştia sunt: acad. prof. univ. dr. Petru T. Mocanu, creatorul şcolii clujene de Teoria geometrică a funcţiilor univalente, prof. univ. dr. Gheorhe Coman şi prof. univ. dr. Ioan A. Rus, fost gojdist. „Să nu distrugem capacitatea tinerilor cu probleme de rutină. Ei trebuie învăţaţi să abordeze probleme cu care rezolvă într-adevăr ceva”, a sfătuit acesta din urmă.

Diplome şi medalii

Conferinţa a început cu cuvântul de deschidere rostit de inspectorul şcolar general, Liliana Antonescu, iar lucrările în plen au fost conduse de prof. univ. dr. Dorel Luca. „Este o activitate care îi încurajează pe cei preocupaţi de cercetare în domeniul matematicii, precum şi o bună ocazie de reîntâlnire între actualii şi foştii profesori”, a menţionat Liliana Antonescu.

Sărbătoriţii au prezentat câte o lucrare, după care Dorel Tifor, directorul Colegiului „E. Gojdu”, le-a înmânat diplome şi medalia omagială a şcolii. „Sunt un filolog într-o mare de matematicieni, dar mă simt foarte bine, pentru că şi eu am absolvit filiera reală”, a precizat Dorel Tifor.

Lucrări în plen

După o scurtă pauză, matematicienii s-au reîntors, prezentând şi asistând la o serie de lucrări în domeniile: algebră, analiză, geometrie, informatică, metodică şi astronomie. Alături de profesorii veniţi din toată ţara, printre participanţi s-au numărat şi dascăli bihoreni.

În ultimii cinci ani, conferinţa s-a desfăşurat de trei ori în Bihor, la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” şi la Liceul din Vadu Crişului.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !