Între proteste şi mitinguri

Între proteste şi mitinguri
REŞIŢA – Anul 2006 a fost anul revendicărilor sindicale şi al protestelor. În 24 mai a.c., „Cartel Alfa“ a participat, alături de alte confederaţii sindicale, la mitingul „pentru un trai mai bun“.

Printre revendicări se număra majorarea salariului, creşterea punctului de pensie şi stoparea majorărilor tarifelor la utilităţi. Rezultatul a fost unul favorabil, guvernul organizând în acea perioadă comisii mixte pentru rezolvarea problemelor ridicate de sindicalişti.

Cele mai intense proteste au avut loc în toamna acestui an, când sindicalişti din cadrul CNS „Cartel Alfa“, au luat din nou atitudine. Revendicările se axau pe faptul că nu a fost respectat angajamentul luat de către guvernanţi cu privire la creşterile salariale pentru bugetari, legea salarizării în domeniu bugetar şi din nou stoparea majorării tarifelor la utilităţi.

Protestele au fost organizate pe parcursul a trei luni, mai exact septembrie-noiembrie 2006. Acţiunile au avut ca rezultate: fixarea salariului minim garantat pe economie de 440 lei, creşterea salarială cu 22% pentru lucrătorii din învăţământ, precum şi „îngheţarea“ preţurilor la gaz metan dar şi la energia electrică.

La nivel judeţean

Filiala Judeţeană „Cartel Alfa“ a participat ca partener în derularea de proiecte sociale. „În cursul acestui an a luat fiinţă Asociaţia de Ajutor Mutual Reşiţa. Proiectul este derulat în parteneriat cu o fundaţie belgiană „Roumanien Komitet Gell“ şi cu Asociaţia de Ajutor Mutual Cluj, ne-a declarat Marian Apostol, preşedinte filiala judeţeană „Cartel Alfa“ Caraş-Severin.

În cadrul acestui proiect, se efectuează închirieri de echipamente speciale pentru persoanele cu dizabilităţi şi se poate apleca la serviciile de consiliere pentru membrii asociaţiei. „În momentul de faţă, asociaţia are 475 de membrii“, a mai adăugat Marian Apostol. De asemenea, pentru persoanele disponibilizate de la C.S. Reşiţa şi U.C.M. Reşiţa, s-au organizat un parteneriat local cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin, în vederea plasării şomerilor pe piaţa muncii.

Beneficiarii acestui parteneriat au avut parte şi de consiliere. „Pe perioada unui an de zile au fost consiliate un număr de 1237 persoane, dintre acestea, 334 fiind plasate pe piaţa muncii“, a afirmat Marian Apostol.

Planuri de viitor

Cu toate că pe parcursul anului 2006, sindicatul „Cartel Alfa“, mai ales filiala judeţeană s-a implicat în viaţa salariaţilor şi a membriilor şi de acum încolo activitatea se va baza pe interesele acestora. Chiar la începutul anului 2007, se pare că sindicaliştii vor ieşi din nou în stradă. Şi de această dată, în vizorul CNS „Cartel Alfa“, interesul unei vieţi mai liniştite va predomina, iar jumătăţile de măsură nu vor fi acceptate.

Mianda Mladin0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase