„Nu a murit nimeni de brânză“

Nistor Roman
Nistor Roman
DOMAŞNEA – Faptul că am intrat în Uniunea Europeană nu este primit foarte bine de persoanele din mediul rural, mai ales de micii comercianţi de produse lactate. Acestora li se impun foarte multe lucruri noi, care necesită sume mari de bani.

Ce vor face ei?

După părerea multor persoane, în comuna Domaşnea se produce o brânză de foarte bună calitate. Numai că peste câteva luni, producătorii vor fi nevoiţi să pună în aplicare legislaţia impusă de Uniunea Europeană.

„Eu îmi pun o singură întrebare. Dacă a murit cineva în 200 de ani de la brânza făcută aşa cum o facem noi. În orice caz, eu am o sută de oi şi nu sunt convins că voi reuşi să mă aliniez la normele europene. Nu pot să mă duc să vând brânza nici la Băile Herculane şi nici la Caransebeş, pentru că nu mă încadrez în distanţa impusă de legislaţie. Şi atunci mă gândesc foarte serios să vând oile şi mă voi duce în altă ţară, pentru că aici, în felul acesta, nu se mai poate trăi“, ne-a povestit Gheorghe Românu din Domaşnea.

Supărat pe lege este şi Nistor Roman, care de 50 de ani se ocupă de producţia de brânză şi de creşterea oilor. „Am 60 de oi. Sunt bătrân şi nici nu am banii necesari să investesc. Va fi greu, pentru că noi trăm din munca asta şi vreau să vă spun că este o muncă infernală“, ne-a declarat dl Nistor.

Legislaţia în vigoare

Micii producători pot să mai vândă în pieţe, doar aproximativ cinci luni de acum încolo. Aceştia trebuie să fie înregistraţi de către Direcţia Sanitar Veterinară. Aceasta se face pe baza unei cereri scrise, care trebuie să cuprindă adresa producătorului, activitatea desfăşurată, tipurile şi cantităţile de produse supuse vânzării directe şi locurile de vânzare directă.

Mianda Mladin
mianda.mladin@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !