Nu am venit sa incerc, am venit sa performez

De Nina Curița
Reactualizat la:
Nu am venit sa incerc, am venit sa performez
CARANSEBEȘ – Asta spune Octavian Dena, directorul uneia dintre cele mai cunoscute uzine din Caransebeş, care ne-a vorbit despre situaţia actuală a firmei, planurile de viitor dar şi despre ce înseamnă să fii un lider bun.

JCS: Domnule director, de când conduceți Caromet SA și ce ați găsit aici?

Octavian Dena: Mandatul meu de director general a început la 1 septembrie 2016. A fost o provocare pentru mine să fiu manager într-o companie care face parte din cel mai mare grup industrial din România. Ce am găsit? Pierderi totale în valoare de 4,9 milioane de lei. Eu am venit după schimbări succesive la nivelul conducerii, asta însemnând nouă directori generali în decurs de 2 ani.

După doi ani de pierderi și două restructurări de personal, compania era văzută ca următorul faliment în grup, însă vă pot spune că eu nu am venit aici să încerc. Este foarte simplu, să încerci nu merge, când spui că încerci deja bați în retragere. Eu am venit să performez. Am venit cu obiective impuse de proprietar și acceptate de mine, am venit să dezvolt și să cresc continuu această afacere, deși calea către schimbare pentru fabrică și colectiv nu a fost una ușoară. Reușitele au fost date de o evaluare corectă a afacerii; o evaluare obiectivă a personalului, urmată de un program de angajări paralel cu închiderea posturilor neperformante; volum uriaș de muncă, pasiune și dorința de reușită.

Toate acestea au dus, în primele cinci luni, la diminuarea și reducerea pierderilor din ultimii doi ani, iar din a șasea lună până în prezent la realizarea unui profit de aprox. 0,5 milioane de lei. Ca o comparație, anul trecut compania era evitată de furnizori, angajații își căutau alternative de lucru, iar în acest moment suntem căutați de furnizorii de materii prime și de servicii, mai mult, primim săptămânal cereri de angajare.

JCS: Care au fost principalele probleme cu care v-ați confruntat?

Octavian Dena: Cea mai mare problemă a fost creșterea salariului minim pe economie de la 1 februarie 2017. Efectul acestei creşteri a fost în cascadă, pentru că măsura a atras și creșterea altor salarii din companie. În caz contrar, angajații performanți și calificați ar fi fost demotivați. În plus, la această creștere s-a adăugat și cea a costurilor cu energia electrică și gazele naturale. Toate acestea au avut un impact negativ asupra bugetului de cheltuieli cu care am pornit pentru anul 2017. În astfel de condiții, am fost obligat să găsesc soluții, într-un timp foarte scurt, prin echilibrarea bugetului de venituri și de cheltuieli, precum și să onorez următoarele planificări de plăți.

JCS: Dacă angajaţii nu se ridică la nivelul așteptărilor, ce faceţi?

Octavian Dena: Acționez întotdeauna cu multă înțelegere și calm. Stilul meu de management este unul participativ, presupune o comunicare foarte bună cu personalul. În momentul în care observ anumite greșeli în modul lor de lucru, evit critica și, mai degrabă, ofer sfaturi ajutatoare. Ceea ce spun este că evit o critică negativă, care duce la o falsă etichetare a omului și nu ajută la nimic. Prin modul de susținere a personalului, prin implicarea acestuia în stabilirea și urmărirea gradului de realizare a obiectivelor, pot spune că leadingul îl fac angajații, iar eu mă asigur că totul merge cât se poate de eficient.

JCS: Sunteți economist, cum vedeți viitorul județului Caraș-Severin?

Octavian Dena: Contextul economic actual este unul favorabil. Este loc pentru fiecare companie să învețe și să crească. În schimb, este însă esențial să se urmărească o creștere sănătoasă, pe care trebuie să o cultivi dacă vrei să ai un sistem sustenabil. În acest context, ultima criză economică ar trebui să ne îndemne la cumpătare. Dacă acum 10 ani o creștere economică de 10% era sinonimă cu stagnarea, acum această creștere trebuie văzută ca una firească, optimistă chiar pentru unele domenii. Dobânzile la credite în lei vor începe să crească lent în semestrul al II-lea din 2017, ceea ce va genera scăderea lichidităților ieftine disponibile și va duce la încetinirea creșterii economice.
Cum costurile de împrumut vor crește, multe proiecte se vor anula, iar creșterea economică va încetini.

În judeţul Caraș-Severin, cel mai mare angajator este Consiliul Județean. Este știut faptul că Legea salariului minim pe economie, intrată în vigoare începând cu 1 februarie 2017, a afectat inclusiv bugetul public. Asta înseamnă că deficitul bugetar public este sub presiune foarte mare în 2017 și va continua să fie, probabil, și în 2018. Numai că deficitul bugetar se poate rezolva cu concedierea unor bugetari. Lucrul acesta nu trebuie văzut ca o nenorocire, ci ca o relansare. Nu trebuie să mai auzim că nu sunt bani la buget. Sărăcia este consecința incompetenţei.

JCS: Cum colaborați cu autoritățile locale?

Octavian Dena: Încă din prima lună a mandatului meu am cunoscut echipa de la Primăria Caransebeș, formată din primar, viceprimar și city manager. Personal, apreciez eforturile domnilor Borcean, Isac şi Ungur în susținerea și promovarea mediului de afaceri local, chiar în condițiile de deficit bugetar pe care le traversează și ei. În ceea ce ne privește, vă pot preciza că societatea noastră are toate datoriile achitate către bugetul de stat și bugetul administrației locale.

JCS: Cum vedeți Carometul peste doi ani?

Octavian Dena: Având în vedere evoluția societății în ultimele luni, dar și deschiderea unei noi secții cu activitate independentă de activitatea de bază a societății, ceea ce înseamnă baza pentru demararea unor noi afaceri pe platforma industrială Caromet, sunt foarte optimist. Îmi propun ca în următorii doi ani să ajungem la 100 de angajați și o cifră de afaceri de 20 de milioane de lei.

JCS: Un gând pentru colegii dvs.

Octavian Dena: Pentru atingerea rezultatelor și a obiectivelor, un manager bun face lucrurile care sunt bune pentru colectiv, nu pentru individ. Un lider bun se gândește la ce este bine pentru oameni, nu se gândește să dea bine în fața oamenilor. Știți că leadershipul nu este un concurs de popularitate. Dacă, în schimb, oamenii te plac, te ascultă și te urmează, asta este un bonus. Mă bucur că împreună am pornit pe acest drum și îmi doresc să facem din Caromet o companie de care locuitorii Caransebeşului şi județului Caraș-Severin să fie mândri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !