Nu aștepta să mori de cancer de col uterin! Testează-te și vaccinează-te!

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
2Comentarii
Nu aștepta să mori de cancer de col uterin! Testează-te și vaccinează-te!
Spitalele Pelican și Județean fac testări anticancer la colul uterin, iar DSP promovează ideea.

România e codașă încă în privința prevenirii cancerului de col uterin, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății are chiar o săptămână dedicată prevenirii cancerului de col uterin, iar în alte țări testarea periodică și vaccinarea intră în obișnuința fiecărei femei.
În calendarul Organizației Mondiale a Sănătății, perioada 21- 27 ianuarie 2019 este dedicată celebrării Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin printr-o campanie de informare, ce are ca scop creșterea gradului de informare a femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și atragerea atenției asupra mijloacelor de prevenire a cancerului de col uterin.

E prima cauză de deces

Inspectorii sanitari bihoreni subliniază asupra acest tip de cancer, care reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial, și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă. În anul 2018 s-au diagnosticat 569.847 de cazuri noi de cancer de col uterin, reprezentând 3,2% din totalul cancerelor nou diagnosticate.

România se află într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (34,9 cazuri noi/100.000 de femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000), aflându-se pe primul loc între țările UE, cu aproximativ 1.740 de decese anual, transmite DSP Bihor.

Poți să nu mori, prin teste și vaccinare

Inspectorii DSP Bihor anunță din nou despre faptul că această maladie cruntă și fatală poate fi prevenită prin vaccinare și testare periodică: „Vaccinarea împotriva virusului papilloma uman (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente.
Riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul”.
Mesajele pe care le difuzează DSP Bihor sunt:
“Multe femei, în special tinere, active în familie și societate, pot fi astfel salvate.
Prezintă-te la medic pentru a te informa corect despre metodele de prevenire și depistare precoce a cancerului de col uterin. Nu amâna!”.

Două spitale la dispoziție

Programul Național de Screening prin testarea Babeș-Papanicolau, pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin, derulat în județul Bihor prin intermediul medicilor de familie, în relație contractuală cu Spitalul Județean și Spitalul Pelican, vizează femeile cu vârsta cuprinsă între 25-64 de ani, anunță DSP Bihor, care informează că inspectorii de la Compartimentul de Evaluarea și Promovarea Sănătății organizează în această perioadă o serie de activități specifice, prin intermediul cărora femeile sunt sensibilizate asupra vaccinării și screening-ului, care sunt „strategii optime de protecție împotriva cancerului de col uterin”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor