Nu au nevoie de dig în sat

2Comentarii
Nu au nevoie de dig în sat
GINTA – Frumosul sat de pe valea Crişului Negru, devenit în ultimii ani unul dintre locurile predilecte pentru ridicarea caselor de vacanţă ale unor VIP-uri locale, este în fierbere. Chiar dacă nu au avut niciodată parte de inundaţii, sătenii din Ginta s-au pricopsit cu un dig.

Locuitorii din această localitate, aparţinând comunei Căpâlna, s-au trezit într-o bună zi că pe pământurile lor, fără ca nimeni să îi informeze, a început construirea unui dig. Mai mult, lucrările de amenajare a malului drept se desfăşoară pe terenurile private ale unor localnici.
Având o lungime de 20 de metri, digul ar avea rolul de a-i proteja de inundaţii pe oamenii din localităţile de pe cursul Crişului Negru, dar ar deversa surplusul de apă pe terenurile despre care sătenii din Ginta spun că sunt cele mai fertile din zonă.

Şi-au luat avocat
Potrivit preotului din sat, directorul Direcţiei Ape Crişuri, Ioan Oprean, ar fi promis totuşi nişte despăgubiri, însă doar pentru cei pe terenul cărora a apărut digul, nicidecum pentru cei ale căror terenuri ar fi inundate. Tot el spune că, după începerea lucrărilor, cei de la Direcţie au ţinut o întâlnire cu sătenii, în care însă nu au răspuns la întrebările oamenilor, ci doar i-au informat despre intenţiile lor.

În disperare de cauza, sătenii şi-au ales o comisie formată din trei persoane şi au decis să se adreseze unui avocat. Oamenii din Ginta nu pot înţelege cine şi, mai ales, de ce a decis ridicarea acestui dig exact în Ginta, sat care nu a fost niciodată afectat de vreo inundaţie, când alte localităţi ar avea mult mai mare nevoie de o asemenea investiţie.

„Respectăm legea”
În ceea ce îi priveşte pe cei de la Direcţia Ape Crişuri, chestiunea este ca şi rezolvată. „În orice întreprindere a noastră noi respectăm legea”, spune Anca Mihociu, purtător de cuvânt al instituţiei. „În ceea ce priveşte despăgubirile acordate sătenilor, vom angaja un expert care să evalueze respectivele terenuri şi vom plăti în funcţie de ceea ce vor spune ei. Noi nu putem să plătim preţurile care se vehiculează pe piaţă sau pe care le reclamă oamenii”, spune purtătorul de cuvânt, care promite că, o dată cu întoarcerea directorului dintr-o delegaţie la Bucureşti, va reveni cu amănunte privind acest caz.

Valentin Buda2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor