„Nu avem epidemie în spital”

„Nu avem epidemie în spital”
O stire aparuta marti seara pe canalul national Prima TV alatura Bihorul pe lista celor trei judete în care rujeola face ravagii. Stirea indica faptul ca în Spitalul de Copii din Oradea ar fi internati 40 de copii cu rujeola, unii îmbolnaviti chiar în spital, pentru ca nu ar fi fost izolati de restul copiilor bolnavi.

Miercuri, directorul Spitalului de Copii, dr. Gheorghe Carp, ne-a infirmat acest lucru. „În noiembrie am avut cel mai mare numar, 16 persoane, însa nu au fost copii care sa se fi îmbolnavit în timpul spitalizarii”, a spus doctorul, care a precizat ca în unitate nu e vorba de nici o epidemie.


Aceeasi idee a sustinut-o si medicul pediatru Ritli Ladislau, directorul Directiei de Sanatate Publica Bihor, care ne-a declarat ca nu se pune problema ca micutii sa se fi îmbolnavit în spital. Cei doi pediatri avertizeaza însa populatia ca la debut rujeola seamana cu o raceala, si doar dupa câteva zile apare eruptia specifica, pe corp.

Vaccin „la galeata”


Problema adevarata legata de rujeola este legata de faptul ca dozele de vaccin nu sunt unice, pentru fiecare copil în parte. „Ca sa faca economie, ministerul a achizitionat majoritatea vaccinurilor antirujeolice în niste flacoane care se administreaza la mai multi copii”, a spus dr. Carp, care a explicat ca, în momentul când le primesc, doctorii de familie trebuie sa cheme la vaccin mai multi copii odata. Medicul a motivat ca flacoanele trebuie epuizate în circa opt ore, în caz contrar vaccinul pierzându-si efectul.

Otilia Sandor