Nu contează studiile, ci fişa postului

ORADEA – Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional, pe anii 2007 – 2010, înregistrat la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei (MMSSF) pe data de 29 decembrie este aplicabil de la 1 ianuarie 2007, chiar dacă a fost publicat în MO din 29 ianuarie 2007.

Conform acestuia salariul de bază minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, în medie, este de 440 de lei, respectiv 2,59 lei pe oră.

„Contractul colectiv de muncă trebuie studiat în amănunt, de fiecare angajator”, a spus Nadia Racz, inspector şef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor. Dincolo de informaţiile vehiculate prin mijloacele de informare în masă, cele mai multe referitoare la salariul minim de 880 de lei, pentru persoanele cu studii superioare, contractul cuprinde prevederi pentru toate categoriile de pregătirea profesională.

Au fost stabiliţi coeficienţi minimi de ierarhizare:  pentru muncitorii necalificaţi (1), pentru cei calificaţi, cu studii medii, liceale, (1,2), pentru studii postliceale (1,25), pentru şcoala de maiştrii (1,3), pentru studii superioare de scurtă durată (1,5) iar pentru studii superioare de lungă durată (2). „Coeficienţii de ierarhizare se aplică la salariul minim negociat pe unitate”, a specificat Nadia Racz. 

 

Cerinţele postului

Toate acestea nu înseamnă însă că orice persoană care are, de exemplu, studii superioare, va primi, în mod obligatoriu, un salariu de minim 880 de lei (440 X 2). „Dacă o persoană are studii superioare şi este angajată pe un post care, conform fişei postului, presuspune studii medii, angajatorul nu are nici o obligaţie de a-l remunera cu minim 880”, a exemplificat Liviu Lupea, inspector – şef la ITM Bihor. Singura soluţie este ca angajatul în cauză să îşi renegocieze salariul şi statutul postului pe care îl ocupă, pentru a transforma standardele ocupaţionale, din studii medii, în studii superioare.

Pe de altă parte, angajatul ar putea să-i demonstreze angajatorului că sarcinile sale zilnice depăşesc nivelul de pregătire mediu, solicitând astfel un salariu mai mare. „Oamenii trebuie să înveţe să îşi negocieze salariile”, a subliniat Liviu Lupea.

În ceea ce priveşte acordarea salariilor minime, la nivel de judeţ, în luna ianuarie nu s-au constatat încălcări ale prevederilor legale. Neacordarea salariului minim obligatoriu se sancţionează cu amenzi de până la 9.000 de lei.

Claudia Curta

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !