Nu donează organe

ORADEA – A salva mai multe vieţi prin puterea vorbei! Este cea mai grea sarcină a unui medic, mai ales când lupta lui este de ani de zile în zadar. A convinge famiile muribunzilor să le doneze organele a devenit în Bihor o luptă cu morile de vânt.

„Am militat alături de dr. Adrian Maghiar pentru această cauză, însă din cinci familii câte am încercat să le convingem anul trecut, două au renunţat repede la idee”, spune dr. Hadrian Borcea, şeful UPU din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea care a fost ani la rând coordonator de transplant pe Oradea. Dezamăgirea dr.Borcea este mare, mai ales că în multe cazuri bolnavului care supravieţuia doar cu ajutorul aparatelor şi a medicaţiei, i s-ar fi putut preleva organe care ar fi salvat mai multe vieţi. Aceasta mai ales că sute de bolnavi din întreaga ţară aşteaptă pe lista speranţei, pe lista celor care mai cred într-o minune: aceea de a deschide sufletul unor semeni care se confruntă şi ei cu durerea pierderii unei persoane dragi.

 

Nici măcar autopsie…

Dr. Adrian Maghiar, şef Secţie Chirurgie I de la Spitalul Judeţean mai speră încă. Deşi a încercat ani de zile să smulgă decizii grele de la familiile aparţinătorilor. De cele mai multe ori s-a lovit de refuzuri categorice. „Au fost situaţii când aparţinătorii nu au dorit nici măcar să se facă autopsia. Potenţialii donatori de organe sunt pacienţii din accidentele rutiere, accidentele cranio-cerebrale. Am fi avut mulţi motociclişti de la care am fi putut preleva organe. Majoritatea aparţinătorilor nici nu au dorit să audă de acest lucru”, afirmă dr. Maghiar. În puţine cazuri au existat unele tendinţe, însă decizia a venit prea târziu. „Dacă bolnavul este ţinut prea mult pe aparate, atunci apar infecţiile pulmonare, situaţie în care prelevarea de organe nu mai poate avea loc”, adaugă dr. Maghiar care este foarte dezamăgit. A avut doar două cazuri de acest fel. Cele mai multe transplanturi de succes s-au realizat  la Bucureşti sau Cluj Napoca. Medicii orădeni speră ca pe viitor să se efectueze şi la Oradea astfel de operaţii.

 

Transplanturi celebre

Printre cele mai frecvente transplanturi de organe sunt cele de rinichi, ficat şi mai puţin cele de cord. În 1997, prof.dr. Ionel Sinescu demara programul de transplant renal cu rinichi de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, la Institutul Clinic Fundeni. Peste doi ani, dr. Şerban Brădişteanu reuşea primul transplant de inimă din ţara noastră. În 2000, dr. Irinel Porumbescu reuşea la Institutul Clinic Fundeni primul transplant hepatic. Peste doi ani, la Cluj Napoca, dr. Mihai Luncan, realiza cel dintâi transplant de pancreas şi apoi transplant rinichi-pancreas.

 

Donare fără acord

Agenţia Naţională de Transplant a propus de curând un proiect Ministerului Sănătăţii prin care organele necesare pentru transplanturi să fie prelevate fără acordul prealabil al familiei celui aflat în moarte cerebrală. Aceasta pentru că o astfel de metodă este folosită în multe dintre ţările europene. Dacă totuşi o persoană nu doreşte să-i fie recoltate organele, poate să-şi exprime opinia în timpul vieţii, în scris, în faţa unui notar. Transplantologii susţin că refuzul la românii ale căror rude ar fi putut dona organe este de 60%. Statisticile arată că anul trecut au existat abia 23 de donatori de organe, majoritatea de rinichi, iar în cursul acestui an abia unul. Aceasta în timp ce în alte ţări se prelevează anual mii de organe. La americani totul este foarte simplu: fiecare persoană îşi ridică cardul de donator odată cu permisul auto.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !