Nu e criză de forţă de muncă

Nu e criză de forţă de muncă
Deva – România are în prezent 4,7 milioane de angajaţi şi nu se află în criză de forţă de muncă, a declarat, sâmbătă, la Deva, Gheorghe Barbu, ministrul Muncii.

Ministerul Muncii a declanşat o acţiune de anvergură pentru crearea unei baze de date cu toţi angajaţii din România. Acţiunea are loc ca urmare a faptului că există o teamă naţională în ceea ce priveşte locurile de muncă ocupate de străini în detrimentul forţei de muncă autohtone.

„Cei mai mulţi angajaţi sunt turci, 1800, urmaţi de chinezi, 800, şi de alţi cetăţeni UE. Din cele 10.000 de locuri de muncă puse la dispoziţie pentru străini, doar 8.000 au fost ocupate în 2006. Pentru 2007 vor putea aplica 12.000 de străini. Nu există riscul ca un angajat de la noi să nu poată să se angajeze, dacă vrea, nu văd de unde stresul creat”, a declarat, la Deva, Gheorghe Barbu, ministrul Muncii.

Pentru o evidenţă clară a locurilor de muncă disponibile la nivel naţional şi pentru a elimina exodul de forţă de muncă în Occident, Ministerul Muncii va implementa programul „Barometrul forţei de muncă”.

„Barometrul va fi folosit pentru solicitări de locuri de muncă la nivel regional şi identificarea necesităţii de calificare a personalului. Ne-am confruntat cu lipsă de calificare pentru anumite posturi şi cu refuzul românilor de a lucra în anumite meserii. Refuzurile de locuri de muncă vor fi penalizate intern şi se va aduce forţă de muncă din alte state”, a spus Gheorghe Barbu.


În următoarea perioadă, angajatorii vor avea o mare responsabilitate în calificarea chiar la locul de muncă a angajaţilor necalificaţi. „Din 10 milioane de persoane active, 4,7 lucrează cu contracte de muncă, 500.000 se află în şomaj, două milioane sunt plecaţi în Occident. Unde sunt celelalte aproape trei milioane? Este posibil ca ei să muncească în agricultura de subzistenţă. Ei trebuie calificaţi, iar angajatorii vor avea un rol în acest aspect”, a mai spus Barbu.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !