Nu e de joacă cu gripa. La un pas de epidemie!

De Otilia Șandor
11Comentarii
Nu e de joacă cu gripa. La un pas de epidemie!
Ministrul Sănătății e pe cale să declare epidemie de gripă.


Ca urmare a creșterii semnificative a numărului de cazuri de infecții acute respiratorii și a debutului sezonului gripal și pentru limitarea evoluției, respectiv prevenirea apariției de noi cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, Direcția de Sănătate Publică Bihor a solicitat instituirea de măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor și a transmis materiale informative specifice către unitățile sanitare, cabinetele medicale invididuale, unitățile de învățământ, Direcția de Asistență Socială Oradea, primăriile din județul Bihor.

Țineți minte!

Medicii DSP Bihor atrag atenția că gripa este o infecţie respiratorie acută virală, care afectează căile respiratorii. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă. Gripa se transmite pe cale aeriană de la omul bolnav la omul sănătos, direct prin tuse şi strănut și / sau indirect, prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă etc) cu virusul gripal.
Simptomele gripei apar brusc şi se dezvoltă rapid, fiind nespecifice.

Boala începe brusc, cu febră mare, frisoane, stări de slăbiciune şi oboseală, tuse uscată, nas care pare să curgă tot timpul, dureri musculare, dureri de cap, dureri oculare şi roşu în gât, răguşeală până la pierderea vocii şi lipsa poftei de mâncare. Gripa poate evolua de la forme ușoare la forme complicate, sau chiar la deces.

În caz de îmbolnavire prin gripă, se impune prezentarea la medic, într-un serviciu de asistență medicală.
Consultaţi medicul de familie sau adresați-vă centrelor de permanență pentru simptome care sugerează gripa, respectaţi sfaturile medicale primite, nu vă trataţi singuri şi nu cumpăraţi din farmacii medicamente fără prescripţie medicală, spun medicii DSP. Aceștia atenționează asupra faptului că utilizarea antibioticelor în tratarea cazurilor de gripă este nejustificată și poate determina apariția rezistenței la antibiotice, una din cele mai grave amenințări pentru sănătatea publică.

La un pas de epidemie

Ministrul Sănătății a anunțat că în cazul în care vor mai apărea și săptămâna aceasta decese din cauza gripei, va declanșa starea de epidemie de gripă în România.

În spitale s-au luat măsuri de reducere a programului de vizită, funcție de specificul fiecărei secții.

Până una-alta, inspectorii DSP Bihor subliniază iar că vaccinarea antigripală în timp util este metoda cea mai eficientă de prevenire a gripei. Doctorii DSP atenționează și asupra faptului că vaccinarea trebuie făcută anual întrucât virusul gripal circulant se modifică de la un an la altul.

De reținut să faptul că, zic medicii DSP, vaccinul se administrează numai sub supraveghere medicală și în urma consultului medical.

FACT BOX

Anti-gripă și IACRS

Recomandările medicilor DSP pentru prevenirea Infecțiilor acute respiratorii, inclusiv gripă, sunt:

– evitaţi spațiile aglomerate, contactul cu persoanele bolnave, vizitele în spital
– limitați vizitarea femeilor gravide, a nou-născuților, lăuzelor și a bolnavilor cronici.
– acoperiţi gura şi nasul atunci când tuşiţi sau strănutaţi, utilizând batiste de unică folosință pe care le aruncați după utilizare. Dacă nu aveţi o batistă la îndemână, este recomandat ca atunci când tuşiţi sau strănutaţi să folosiţi manşeta hainei sau plica cotului.
– spălaţi corect mâinile cu apă și săpun, mai ales după ce strănutaţi sau tușiţi.
– consumați fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C.
– pentru hidratare corectă, consumați cât mai multe lichide, în special ceaiuri calde.
– purtați îmbrăcăminte adecvată temperaturilor exterioare.
– asigurați un microclimat corespunzător în spațiile interioare prin: aerisire, asigurarea unei temperaturi constante de 20-22 grade Celsius, curățenie zilnică și dezinfecție.
– la indicația medicului, formele ușoare de gripă se tratează la domiciliu, în condiții de izolare și repaus la pat. Gripa severă și cea complicată se tratează în spital.
– la nevoie purtați echipamentul de protecție adecvat (măști, mânuși etc)

FACT BOX

Categorii de risc

Cu toate că este recomandat pentru toată populaţia, există anumite categorii pentru care vaccinul antigripal este mai mult decât indicat:
– personalul medical, îngrijitori
– persoane peste 65 ani
– persoane cu afecțiuni cronice, obezitate
– persoane instituționalizate
– gravide
– copii în vârstă de peste 6 luni11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor