Nu ieşi, doar cu bani, din ţară

Nu ieşi, doar cu bani, din ţară
Apropierea termenului de amânare sau de adoptare, la termen, a integrarii României la UE, înmulteste conditiile pentru calatoria în strainatate. De sambata scade suma obligatorie la iesirea din tara, însa e obligatorie prezentarea de acte justificative.

Cine va vrea, pur si simplu, sa bea o bere la Oktoberfest, sa se plimbe prin Viena sau sa admire Festivalul Florilor în Debrecen, va trebui sa-si faca din timp rezervare la hotel.
Pentru lamuriri suplimentare asupra modificarilor operate la controlul de frontiera, este asteptat din nou la Oradea, la începutul saptamânii viitoare, chiar seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), chestorul Nelu Pop.


Deocamdata, se întrevad probleme pentru cei care mai cred ca e suficient sa prezinti o suma consistenta în valuta pentru a parasi tara. Astfel, purtatorul de cuvânt al IGPF, subinspectorul Fabian Badila, precizeaza: „Pâna acum, prezentarea la granita a 500 de euro pentru cheltuieli era suficienta. Acum însa regulile s-au schimbat. Noul ordin cere actele justificative ale calatoriei, iar paleta prevazuta este destul de larga”.


Întrebat daca se vor permite iesiri din tara motivate, de pilda, prin dorinta de a cumpara un obiect care nu se gaseste în tara, subinspectorul Fabian Badila a apreciat: „Se analizeaza de la caz la caz. Politistul de frontiera va observa daca exista premisele unei deplasari de buna-credinta. Trebuie sa stopam românii care pleaca sa comita infractiuni sau sa munceasca la negru. E mai laborioasa procedura, dar e nevoie sa ne îmbunatatim imaginea în exterior”.

Simona Drimbau