Nu ne permitem „om invizibil”

1Comentariu
Nu ne permitem „om invizibil”
Costurile cu întretinerea unui „om invizibil”, asa cum sunt numiti oamenii care practica lobby-ul, ar costa judetul sute de milioane de lei vechi lunar. Întretinerea unui birou de lobby la Bruxelles costa prea mult pentru resursele judetului Bihor.

Ideea de a înfiinta un birou de lobby la sediul Parlamentului European a încoltit în urma cu mai bine de patru ani, în timpul mandatului presedintelui Stefan Seremi. Scopul era acela ca persoana care ar urma sa ne reprezinte la Bruxelles sa atraga investitii. Proiectul nu a prins însa contur. Ideea a fost reluata la începutul actualului mandat.

Întors de la Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Gavrila Ghilea, s-a aratat foarte optimist în ceea ce priveste înfiintarea unui birou de lobby la Bruxelles. Cel care a facut calculele pentru sustinerea proiectului a fost însa omul de încredere al presedintelui Kiss, consilierul judetean Szabo Odon.

Studii de caz


„Am studiat posibilitatea si am facut calcule în acest sens, ca Bihorul sa aiba doar o persoana în cadrul unui birou de lobby. Salariul, cazarea, diurna, toate cheltuielile ajungeau la sute de milioane de lei pe luna. Asta, desigur, în ideea ca pe acel om trebuie sa-l platesti bine, ca sa nu-ti plece”, spune consilierul Odon Szabo, adaugând ca a studiat si perspectiva de a face un astfel de birou care sa aiba drept obiectiv lobby-ul pentru euroregiunea Bihor – Hajdu-Bihar.

Asta deoarece fondurile interregiune sunt mai mare decât fondurile pe tara. „Gândisem un birou pentru judete, dar si pentru municipii. Pâna acum, domnul primar al Oradiei nu ne-a dat însa nici un raspuns”, afirma consilierul judetean.

Precedente în România


În România lobby-ul nu este reglementat, desi a existat un proiect în acest sens. Trei judete din România – Teleorman, Hunedoara si Cluj – fac lobby la Bruxelles la nivel de institutii ale statului si si-au deschis birouri în acest scop. Ele au ca obiectiv directionarea finantarilor acordate de Uniunea Europeana spre judetele lor.


Reprezentantul Consiliului Judetean, Szabo Odon, spune ca „nu este nimic rau în activitatea de lobby. Numai noi vorbim de coruptie când e vorba de lobby. Pentru aceasta activitate, declarata ca atare, se plateste impozit, totul e legal. De fapt, tehnic îi convingi pe altii ca solutia ta este cea mai buna”.

Bursasiu Veronica1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor