Nu rupe gâtul rãnitului!

10Comentarii
Nu rupe gâtul rãnitului!
ORADEA – O „caravanã” de motociclisti s-a reunit joi searã la cursul de prim-ajutor oferit lor de dr. Hadrian Borcea, coordonator al serviciului SMURD Bihor si al Unitãtii de Urgentã a Spitalului Clinic Judetean Bihor.

Ideea de la care s-a pornit este cã „o mânã de ajutor” datã fãrã discernãmânt unei victime rutiere îi poate fi fatalã. Si cã una din cele mai delicate proceduri, inclusiv pentru paramedici, este scoaterea cãstii de motociclist când existã suspiciuni de leziuni la coloana vertebralã.

„La accidentul din 6 mai, din Osorhei, când s-a lovit o Dacie de un Mercedes în Osorhei, nu i-am lãsat pe sãteni sã smuceascã pasagerele din masinã. Le-am pãzit pânã când au venit echipajele de medici”, si-a amintit motociclistul orădean, Norbert. „Da, întradevãr, una din pasagere suferise si o fracturã la nivelul coloanei vertebrale si orice manevrã gresitã putea sã-i complice mult situatia”, a confirmat dr. Borcea.

În plus, coordonatorul SMURD a subliniat cã accidentatul trebuie pãzit si de el însusi, prima miscare fiind imobilizarea capului.

„Rãnitul are tendinta sã creadã cã nu a pãtit nimic, vrea sã vadã în ce stare e motocicleta sau vrea sã se miste ca sã se asigure cã e bine.

Cei de lângã el trebuie sã-l imobilizeze, apropiindu-se de el din unghiul sãu de vedere pentru ca rãnitul sã nu întoarcã capul auzind pasi spre el. Uneori, cum a fost cazul tânãrului motociclist orãdean accidentat sâmbãtã (19 mai – n.n.), lângã Autogarã, victima are tendinte agresive si nu vrea sã primeascã ajutor.

Trebuie lãmurit cu o voce calmã cã manevrele medicale sunt pentru prevenire. Iar dacã victima a suferit un traumatism cerebral, asistentii nu trebuie sã îsi piardã rãbdarea dacã motociclistul rãnit pune aceeasi întrebare de mai multe ori, acesta fiind, dealtfel, un simptom cã s-a ales cu un traumatism cranian.”, a mai punctat dr. Borcea.

Initiativa clubului orãdean Rebel Bikers de a organiza un curs de prim-ajutor a pornit de la ideea cã motociclistii sunt solidari între ei, si merg de multe ori la câte o turã în grup. Astfel cã se pot ajuta între ei, în caz de maximã urgentã, pânã la venirea medicilor.

Ca principiu, sfatul medicilor este ca accidentatii sã nu fie miscati deloc pânã la venirea echipajelor specializate, mai ales dacã sunt suspiciuni de leziuni la coloana vertebralã, destul de expusã mai ales în cazul motociclistilor

Însã dr, Borcea a enumerat si situatiile în care se impune o interventie rapidã, înainte de venirea medicilor sau paramedicilor.

În primul rând, când victima trebuie evacuatã de pe carosabil, fiind pusã în pericol de traficul rutier. Manevra de mutare, cu ajutorul a trei oameni, a fost exersatã miercuri, cu multã seriozitate, de motociclistii orãdeni sub îndrumarea mentorului lor.

De asemenea, victima trebuie întoarsã lateral, tot fãrã miscarea coloanei, când are simptome de vomã, caz în care trebuie scoasã si casca de motociclist. Delicata manevrã de scoatere a cãstii se face obligatoriu de douã persoane, miscãrile fiind arãtate în detaliu de dr. Borcea.

Totodatã, motociclistilor le-au fiost arãtate imagini cu manevre gresite, care pot duce la parazii locale sau chiar generale în urma „forfecãrii” sau tãierii mãduvei spinãrii cu fragmente osoase.

„Foarte important este ca miscarea victimei, chiar si atunci când este coordantã de douã-trei persoane, este sã se facã în paralel cu „tragerea în ax”. Astfel, când coloane vertebralã este întinsã pe directia ei, prin tragerea usoarã a capului, vertebrele se depãrteazã si scade mult riscul ca eventuale aschii osoase sã lezeze mãduva spinãrii.”, a mai explicat dr. Borcea.

Sfaturile sale au fost sorbite, din bãncile sediului Pirostop de pe strada Sovata, atât de cãtre conducerea Rebel Bikers (Szabo Francisc, Iuhasz Szilafar Emese si Marius Vrãbies) cât si de ceilalti 20 de membri ai clubului, printre care foşti campioni naţionali la judo, lupte greco-romane şi lupte libere. Pentru alti 24 de motociclisti orãdeni va fi tinut un curs pe 31 mai.Cristian Horgos10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor